AkkerbouwOpinie

Contractenmarkt

Markten voor fritesaardappelen veranderen. Die voor vrije aardappelen wordt kleiner, die voor contracten groeit.

Als Aviko de wens uitspreekt de grondstofstroom meer contractueel vast te leggen dan nu het geval is, en als ook andere grote aardappelverwerkers dat willen, dan kunnen we er gevoeglijk vanuit gaan dat aardappeltelers komende jaren meer leveringscontracten gaan afsluiten.

Europese aardappelverwerkers exporteren ruim 30 procent van hun bevroren aardappelproducten naar buiten de EU. Afnemers in derde landen zouden moeite hebben met de grote jaarlijkse prijsverschillen van Europese aardappelproducten.

Aviko wil naar 85 à 90 procent vooraf vastgelegde aardappelen, waar het nu gaat om 60 procent. Het gaat er niet om dát ze komen, maar ook voor welke prijs ze komen. Aviko-directeur Martin van der Ven: “We moeten toe naar het Amerikaanse contractensysteem, waarbij prijzen zijn vastgelegd. Dat is in het belang van de hele West-Europese aardappelketen.”

Meer contractaardappelen betekent minder vrije aardappelen. Gevolg: de markt voor vrije aardappelen wordt heftiger dan hij ooit was. De aardappelmarkt is inelastisch; beetje te weinig en de prijs schiet omhoog, beetje te veel en de prijs stort in. Dit oogstjaar worden 4,6 procent meer aardappelen verwacht dan vorig jaar en de prijs voor vrije aardappelen is dramatisch laag: €0,50 tot €2,50 per 100 kilo

Dit fenomeen wordt nog heftiger naarmate het aandeel vrije aardappelen krimpt ten opzichte van de totale in Noordwest-Europa verwerkte hoeveelheid. Nog meer dan nu wordt de stemming op de vrije markt er straks een van himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

Niet iedere teler of elk bedrijf kan daar goed tegen. Dat betekent dat als de industrie de bakens verzet, de grondstofleveranciers ook daarover moeten nadenken. Boeren moeten hun pakket van manieren waarop ze aardappelen verkopen herijken en aanpassen aan de markt.

Want een markt blijft er. De markt voor contracten is ook een markt, zij het dat die wat trager reageert dan die voor het werkelijke product.

Beheer
WP Admin