AkkerbouwOpinie

Afscheid van metam-natrium hard gelag

Het is een hard gelag voor telers van bollen en pootgoed, maar ze moeten afscheid nemen van grootschalig gebruik van grondontsmettingsmiddel metam-natrium.

Dat is de enig mogelijke conclusie nu de nieuwe voorwaarden bekend zijn voor het gebruik ervan.

Uiteraard is er forse kritiek vanuit de sector. De restricties zijn ook wel erg scherp. Zo moet een bufferstrook aangehouden worden van maar liefst 150 meter tussen bebouwing en behandeld perceel. En dan nog zijn er bij deskundigen twijfels over de veiligheid. Het is nu wel helder dat de strook van 7,5 meter die LTO en Nefyto eerder dit jaar voorstelden volstrekt onvoldoende was.

Dat betekent ook dat het geluid van belangenbehartigers niet maatgevend kan zijn bij dit soort regelgeving. Ze maken zich nu vooral boos over de maximale omvang van een te behandelen perceel. Die is slechts 1 hectare. Dat maakt het middel veel minder bruikbaar voor professionele teelt.

De zorg is terecht. Telers raken een effectieve methode om aaltjes te bestrijden kwijt. Enige gezonde alternatief is een ruimere vruchtwisseling. Maar als iedereen die gaat toepassen, stijgen de huurprijzen en die zijn al zo hoog. Bovendien kunnen de bollen- en pootgoedsector dan niet meer groeien, want daarvoor is er gewoon te weinig aaltjesvrije grond in Nederland.

Toch zit er niks anders op. De wal keert het schip. Economie mag het niet winnen van volksgezondheid. Gebeurt dat toch, dan slaat het als een boemerang terug op het imago van de akkerbouw en wordt het maatschappelijk draagvlak ondermijnd. Wat dat teweeg kan brengen behoeft geen verdere uitleg.

Beheer
WP Admin