AkkerbouwOpinie

Abnormaal grote regeldruk herstelbemesting

Onlangs is de regelgeving rond herstelbemesting vastgelegd. Als teler kunt u voortaan na extreme neerslag herstelbemesting toepassen. Deze regelgeving beoogt een goed doel.

In het bekende vijfde nitraatactieprogramma is afgesproken dat herstelbemesting onder voorwaarden wordt toegestaan. Het komt er op neer dat wanneer er meer dan vijftig millimeter neerslag in een etmaal of zestig millimeter in twee opeenvolgende etmalen maximaal vijfentwintig procent kunstmest worden ingezet.

De regeling is echter mosterd na de maaltijd voor 2014. Ze ligt nu ter inzage en wordt naar verwachting binnenkort gepubliceerd in de Staatscourant. Pas dan is het definitief.

Het groeiseizoen zit er voor grootst deel op. De regelgeving gaat dan wel weer met terugwerkende kracht in. Dus als u al extra heeft bemest, dan is het nu ineens wel toegestaan. Hiermee beloont de overheid het overtreden van de regels, de agrarische variant van burgerlijke ongehoorzaamheid. In het verleden was hetzelfde het geval bij de zogenaamde stuifregeling. Goed om te weten bij volgende komende regelgeving, dat maatregelen die echt nodig zijn, later wel gedoogd worden. Dus  beter om goed voor uw gewassen te zorgen en  achteraf op goedkering rekenen met de komende regelgeving….

Er is nog meer vreemd aan deze regelgeving. De extra bemesting mag pas worden toegepast nadat er door een erkend taxateur is vastgesteld dat er inderdaad opbrengstderving dreigt. Dit is een vrijwel onmogelijke opgave, halverwege het groeiseizoen de opbrengstderving bepalen is gelijk aan gokken. Zeker nadeel is dat de teler wel kosten moete maken voor een taxatierapport. We verzuipen weer in regelgeving en het op papier creëren van een schijnwerkelijkheid.

Ook is de herstelbemesting pas toegestaan als de opbrengstderving minimaal vijfentwintig procent bedraagt. Hoe is dat vast te stellen? Dit is een onmogelijke opgave, het zal er op neer komen welke taxateur u treft, goed meedenken met de taxateur zal wellicht helpen om dit criterium te bereiken.

Het lijkt er op dat de regelgeving is gebaseerd op achterdocht. Het is toch niet zo dat telers zomaar gaan bemesten omdat het mag, telen en bemesten is niet zomaar geld weggooien.

Als teler bedenkt u zich wel twee keer om extra te bemesten, het moet zinvol zijn, en leiden tot herstel van het gewas en opbrengst. Toekomstgerichte telers gaan hier verantwoord mee om. Allerlei flankerende maatregelen als een taxatierapport, het vooraf melden bij RVO, allemaal ballast.

Het doel van de nieuwe regelgeving is goed, namelijk ruimte bieden bij calamiteiten. Echter de deskundigheid van de teler wordt  onderschat. U als teler kunt het beste schatten wanneer herstelbemesting nodig is. Dit zal niet zomaar gebeuren, immers er moeten met de herstelbemesting ook extra kosten worden gemaakt, een zuivere afweging zal daarom door teler zelf worden gemaakt. De extra administratie en papieren schijnzekerheden zijn overbodige ballast, en kunnen worden afgeschaft.

Beheer
WP Admin