AkkerbouwOpinie

Veel mest nodig

De natuur gaat al richting winter, maar de vorst mag nog wel even wegblijven. We wachten nog op analyse-uitslagen van bodemmonsters.

De Hongaarse bossen tonen weer allerlei mooie kleuren. Opvallend is dat de bermen nog steeds groen zijn. Dit in tegenstelling tot andere jaren, toen de bermen in augustus al bruin en verband waren. Dit jaar hebben we vaak en veel regen gehad.

Analyse-uitslagen

Hopelijk blijft het nog tot 23 december zacht weer. Op 24 december, hier in Hongarije de belangrijkste kerstdag, mag er wel sneeuw vallen. Want we wachten op de analyseuitslagen van bodemmonsters. Deze zijn genomen om een goedkeuring te krijgen voor de extra aanplant van kersenbomen. Tuurlijk, ik had de boompjes ook zo de grond in kunnen douwen, en dan achteraf een keer de goedkeuring kunnen ‘regelen’, maar vanaf 2015 is er een interessante subsidie op fruitteelt. En dat hectarebedrag wil ik niet mislopen! Eindelijk na tien jaar EU komen we in de buurt van de Nederlandse subsidiebedragen. In Nederland hoor/lees je nog wel ‘we hebben geen level-playing-field’ in Europa. Dat klopt.

Subsidieprogramma

Het is even wachten op de analyse-uitslagen, want afgelopen zomer zijn er gruwelijk veel grondmonsters ingeleverd. Dit in verband met het einde van een subsidieprogramma, met daarin een verplichting om bodemmonsters te analyseren. Op dit moment is er dus een groot capaciteitsprobleem bij het erkende laboratorium. Zodra de uitslag binnen is, wordt er aangegeven hoeveel ton stromest op een hectare kan worden gebracht, waarschijnlijk 50 à 60 ton. In de directe omgeving zitten niet veel koeien meer; de mest moet van 50 kilometer verderop komen. Inclusief verspreiden kost dat zo’n €12,50 per ton. Maar dat is het waard, want fruitbomen planten zonder goede voeding is niks.

Beheer
WP Admin