AkkerbouwOpinie

Leden tevreden houden

Hoe houdt Cosun de leden betrokken bij de coöperatie, terwijl de bietenprijs daalt en de toekomst onzeker is voor de suikerproducenten?

De bietenprijs daalt omdat suiker steeds goedkoper is geworden. En Brussel schaft in september 2017 de quotering van suiker en isoglucose af. Dat vergroot de concurrentie voor de Europese suikerproducenten.

Ontevreden leden maken coöperaties kwetsbaar. Daarom wil Cosun de leden betrokken houden. Dat doet Cosun onder andere door te starten met een ledenfinanciering. Leden kunnen volgend jaar de uitkeringen vanuit de BBU- en UB-regelingen uitlenen aan Cosun. De leden krijgen zo’n €200 miljoen uitgekeerd. Als ze geld uitlenen aan Cosun, krijgen ze een hogere vergoeding dan de marktrente. In 2016 wil de coöperatie dat ook invoeren voor een deel van de ledentoeslag, die jaarlijks wordt uitgekeerd.

Leden kunnen ieder jaar beslissen of ze geld willen sparen bij de coöperatie. En het betreft geen investering. Een investering vergoed je met dividend. En dividend is afhankelijk van de prestaties van de Cosun-bedrijven. Een rentevergoeding is dat niet. Zo voorkomt Cosun discussie met de leden als het een keer tegen zit. Daarnaast is het geen ‘geld in de dode hand’. De leden krijgen het terug als de looptijd is afgelopen. Ook dat voorkomt discussie. Dat is slim van Cosun, zeker nu de bietenprijs gaat dalen. Want dat laatste zal zeker gespreksstof zijn voor de leden.

Beheer
WP Admin