Commentaar
2055 x bekeken
14 reacties
Emotie wint van ratio
De politiek wil een verbod op neonicotinoïden, terwijl niet zeker is óf ze de oorzaak zijn van bijensterfte.
Met het woord ‘neonicotinoïden’ is het scoren in Scrabble en Wordfeud: wel drie keer woordwaarde. Linkse politici proberen ook te scoren met neonicotinoïden, door ze te verbieden. De chemische groep actieve stoffen, waartoe imidacloprid (o.a. Gaucho), thiamethoxam (o.a. Actara) en clothianidin (Poncho) behoren, zou verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte. Van de bijenvolken overleeft 25 procent de winter niet, enkele decennia geleden was dit nog maar 10 procent.
Milieugroeperingen en hobby-imkers wijzen naar neonicotinoïden als gif voor bijen. Middelenfabrikanten, CTGB, Wageningen UR en Johan Calis, de grootste professionele imker van Nederland, wijzen naar de varroamijt. Hobby-imkers zouden hun bijenvolken slecht verzorgen. Neonicotinoïden zijn inderdaad giftig, maar bijen mijden van nature de met deze middelen gespoten velden.
De Europese Commissie wil het gebruik van neonicotinoïden als zaadbehandeling twee jaar verbieden in katoen, mais, zonnebloemen en koolzaad. Voor telers lijken de gevolgen mee te vallen, áls het plan doorgaat. Zaadbehandeling van groenten en suikerbieten blijft buiten schot, evenals het middel Actara in aardappelen. Koolzaadzaad wordt in Nederland niet behandeld. 10 procent van het maiszaad wel, alleen op gescheurd grasland tegen ritnaalden.
Politici willen het gebruik van neonicotinoïden nog verder beperken dan de Europese Commissie bepleit. Emotie wint het van ratio. Neonicotinoïden zijn, ondanks gebrek aan bewijs, door politieke partijen en milieugroeperingen aangewezen als hoofdoorzaak van bijensterfte, ondanks alle vraagtekens. In Australië worden ook veel neonicotinoïden gespoten, terwijl bijensterfte daar niet voorkomt.
In het Nederlandse rechtsstelsel is er pas sprake van schuld als daarvoor onomstotelijk bewijs is. Voor gewasbeschermingsmiddelen gaat dat dus niet op. Een gevaarlijke tendens. Nu zijn het de neonicotinoïden, welk middel volgt?
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.