Boerenblog

1001 x bekeken 4 reacties

Mest dumpen komt goed uit

Mest uitrijden gaat in Rusland met een kipper. Die rijdt naar het land en kipt de mest op een bult. De volgende lading komt ernaast. Verdelen gebeurt in het voorjaar. Dat moet anders.

De boer waar ik was, had dat ook gedaan en wilde Fieldlook.ru en mij eens testen. Hij vroeg me zijn veld in te tekenen, zodat hij kon kijken of wij dat met fieldlook.ru ook konden zien. Op de een of andere manier zijn boeren erg wantrouwend en moeten ze via Fieldlook of in Nederland mijnakker.nl altijd even uitproberen of het wel klopt.
Toen het veld ingetekend was en de gegevens na een paar minuten te zien waren, was hij eerst erg verbaasd dat er twee grote vlekken te zien waren: een met veel biomassaproductie en een met bijna niets. Maar hij wist zijn verbazing goed te verbergen. Meteen riep hij met een stalen gezicht: ‘Dat wist ik wel, want daar heb ik een berg met mest uitgereden en de rest heeft helemaal niets gehad.’

Dumpen komt een keer goed uit

Ondanks dat deze praktijk van mest dumpen mij altijd een doorn in het oog is, ben ik er nu erg gelukkig mee. Want dit veld is een fantastisch demo-object. We hebben het met toestemming van de boer dan ook geplaatst op fieldlook.ru (zie foto hieronder) en iedereen kan daar nu zelf zien welke plaatjes tevoorschijn komen. Bij de biomassa is te zien dat op de kopakker twee grote plekken hard groeien. Die hebben ook een hoge leaf area-index en vegetatie-index. Verder zie je perfect dat het in mei bijna niet groeide, dat begon pas begin juni. Bij de plaatjes van vocht en mineralen kunt u zelf zien waarom.
Bij de vochtplaatjes zie je naast het feit dat er een groot neerslagtekort was in mei, dat dit in juni afnam, een heel groot verschil in het veld. Zowel bij het neerslagtekort als bij het verdampingstekort is mooi te zien dat het hard groeiende gewas een groter tekort heeft aan water dan het langzaam groeiende. Vergelijk het maar met het lopen van de marathon. Als je langzaam loopt, heb je minder vocht nodig dan wanneer je snel loopt.
Verder zie je goed dat de hoeveelheid stikstof in het blad waar de mest is uitgereden bijna tien keer zo groot is als waar niets is gedaan. Dus op de hoek waar de mest is gedumpt, is een groot watertekort en wordt de stikstof niet benut en spoelt uit. Op de hoek waar geen mest is gebruikt, groeit zo weinig dat de regen die er valt niet benut wordt.

Opbrengst kon nog wel eens tegenvallen

Nu ben ik heel benieuwd hoe de opbrengstplaatjes worden en of die ook kloppen. Want de boeren wisten te vertellen dat het stuk waar ze de mest hadden uitgereden vol staat met onkruid en dat daar dus eigenlijk geen graan groeit. Maar dat kan Fieldlook niet zien. Wellicht is straks het financiële plaatje nog slechter dan wat digitaal te zien is. Want je zult uiteindelijk twee hoeken met een topopbrengst zien, maar dat is dan wel een topopbrengst aan onkruidzaad. De rest heeft nauwelijks opbrengst, zowel op Fieldlook als in de praktijk.

Ik hoop dat deze Russen gaan inzien dat deze manier van mest aanwenden niet goed is. Dat ze overwegen om het anders te doen. Maar ja, tussen zien, denken en doen zit toch een wereld van verschil. Want eigenlijk weten ze het wel, maar doen ze er niets mee. Misschien dat het op deze manier zichtbaar maken bijdraagt aan een verandering in de manier van mest aanwenden. Ik ben er van overtuigd dat dit bij de goede boeren het geval zal zijn. Maar er zullen altijd achterblijvers blijven die met geen mogelijkheid te overtuigen zijn.

Foto's: René Kremers

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE011767D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patrick

  René ! Herkenbaar verhaal wat die mest en onkruid betreft , is hier ook zo.
  Als je mest geeft in leuke hoeveelheden (bed.80-150,000liter/ha) dan heb je mais en haal je makkelijk1000-2000 kg meer per ha.
  Wat je natuurlijk ook hebt is een véél groter gevecht met onkruid . Dat komt meestal doordat het veevoer compleet op granen staat veelal granen die ongekuist zijn afgekapt geworden in een schuur en voorts de eigen maalderij hebben gehaald. Bv we voerden eens een gedeelte van 32 ha met mest andere jaar prachtige zonnebloemen maar onkruiddruk twee jaar duurde de druk nog langer dan de positieviteit van de bodenvoeding. Een andere veld kreeg ook ieder jaar voor het mais zaaien een lading drijfmest en konden haast nooit op tegen onkruid. nu het veld al 2 jaar geen drijfmest meer heeft word onkruidbestrijding een makkie,
  En dat weet men hier en zekers ook die russen.....

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Helemaal met Patrick eens ik koop elk jaar mest van legkippen of vleesvee om het bodemleven op pijl te houden maar je komt telkens weer onkruiden tegen die ik nog nooit eerder gezien heb . Beide mestleveranciers kopen voer overal vandaan meestal van onbekende herkomst .Patrick ik weet niet of je ook soya zaait maar wat ik dit jaar wil proberen als de soya rijp is s'nachts met 3liter roundup te spuiten om de ontsnapte onkruiden kapot te krijgen
  Als je overdag spuit laat je achter de tractor en spuit een spoor van opengebroken peulen achter
  nu zaai ik elk jaar de ergste onruid velden met rr soya als het goed lukt is dat ook niet meer nodig

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed , ik zaai geen soya terwijl een bevriende boer (aan de Oostenrijkse grans)dit wel doet alhier en met sucses.
  Gelijk heb je mee dat onkruid en eigenlijk zou RR mais de heer Cremers kunnen helpen al zie ik een boer met dat blauw in ze verfkwastkot nog niet gauw daarvoor geld uitgeven.
  Maar toch dat onkruid dat zich vooral via mest versprijd krijg je nog haast niet dood met Roundup. Tegen alle ingenieurische uitspraken en info in ben ik Lumax gaan spuiten als alle onkruid minsten 10 cm hoog staat en met sucses .
  strond in Hongarije betekend :
  drie onkruiden :- Die grote planeten met diameter meer dan 1 meter puntnaalden aan de bladeren en bolsters die een bijna lelikelkbloem krijgt die veranderd nadien in een bolster met zwart stinkend zaad in een pest de boer waarvan ik 70 ha overnam heeft vorig jaar meer dit gehakseld dan mais . ik was bang dit ook tegen te komen maar volgde mijn ervaren instinkt en zo is het veld TOTAAL onkruidvrij.
  Ik ben geen links groene maar toch Strond op je land heeft meer opbrengst maar ook meer miserie die de meeropbrengst doet verwateren.
  in een niet intensieve landbouw.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Rene, mooie foto's vooral de satelit foto. Nu geloven de Russen je misschien, maar ik ga er toch vanuit dat jij zonder deze kleuren foto ook wel het bemestings verschil kunt zien in het gewas. Aan Difco nu de taak om de Russen te overtuigen dat >normaal< mest uitrijden de kosten dubbel en dwars opbrengt. Hier zit hun angst, Investeren en niet weten of het geld terug komt. Per slot is mest >afval<, dit is ons duidelijk gemaakt in Meshovsk waar de varkens mest als >giftig herbicide< werd aangemerkt. Eerst min. 3 jaar in de lagune en dan was het gebruiks klaar, NH vrij dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.