Masterclass Weer&Gewasbescherming

Masterclass Weer & Gewasbescherming

Boerderij organiseert in 2015 in samenwerking met MeteoGroup en Agrometeorologisch Adviesbureau Erno Bouma de Masterclass Weer & Gewasbescherming.

In de ochtend krijgt u van een ervaren meteoroloog van MeteoGroup op eenvoudige en praktische wijze uitleg over de belangrijkste aspecten van het weer.

's Middags leert u van agrometeoroloog Erno Bouma hoe u met gewasbeschermingsmiddelen duurzaam kan inspelen op de grilligheid van het weer. Bij elk thema komen zowel meteorologie, gewasbescherming als de plantenziektenkundige-kant aan de orde.

Bijkomend voordeel: deelname aan de Masterclass is goed voor 1 punt voor verlenging van uw spuitlicentie. Hiervoor is een optionele aanvullende registratie nodig (additionele kosten € 12,00 excl. btw). U kunt deze optie aangeven bij uw aanmelding voor de Masterclass. Deelnameprijs € 249,- excl. btw 

programma

 

 

Over de inleiders

Klaas Dros

Klaas Dros

Klaas Dros is ruim 20 jaar werkzaam als meteoroloog. Zijn werkzaamheden hebben zich altijd binnen dit vakgebied afgespeeld, maar dan wel in verschillende organisaties.

Begonnen bij de luchtmacht gaf hij vooral meteorologische ondersteuning aan alle voorkomende 'vliegactiviteiten'. Dit gebeurde op verschillende vliegvelden in Nederland en in het buitenland, bij voorbeeld in het Italiaanse Vilafranca waar Nederlands F16's gestationeerd waren.

Na afloop van zijn periode in Italië ging Klaas aan de slag als tv-meteoroloog bij het Weerkanaal in Londen. Daar hield hij zich onder meer bezig met tv-presentaties en werkte mee aan het ontwikkelen en uitwerken van programma-ideeën. Daarnaast bereide hij diverse tv-producten voor en schreef teksten voor tv, radio en krant.

Toen het Weerkanaal werd opgeheven, kon Klaas in dienst treden bij Meteo Consult in Wageningen, waar hij sinds 15 jaar als meteoroloog werkzaam is. In de weerkamer wisselde hij zijn mediawerkzaamheden af met meer operationele aspecten, zoals gladheidbewaking van de Nederlandse wegen in de wintermaanden. Tegenwoordig is hij senior-meteoroloog en houdt zich vooral bezig met de operationele aspecten. In de zomer zijn dat bijvoorbeeld grote events, denk aan Tormorrowland in Boom waar dan op lokatie gewerkt wordt. Tevens is Klaas mentor van het Zweedse meteorologenteam.

Tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden ervaart Klaas het contact met klanten (onder meer vliegers, agrariërs, bouwbedrijven, overheden enz.) altijd als zeer prettig. Vaak tot hilariteit van zijn collega's slaagt hij erin om zijn meteoproducten op creatieve wijze, met een bijzondere uitdrukkingsvaardigheid en op een enthousiaste manier aan de klant over te brengen en te 'verkopen'.

In zijn privéleven is Klaas momenteel druk met zijn bedrijfje Klaasvaart.nl en met vrouw en drie kinderen (8, 12 en 16jr). In de winter gaat hij steevast een weekje skieen.

 

Erno Bouma

Erno BoumaErno Bouma is een expert op het gebied van agrometeorologie. Een groot deel van de week is hij werkzaam als docent aan de HAS hogeschool in Den Bosch.

Verder is hij oprichter van het Agrometeorologisch adviesbureau Erno Bouma dat veel lezingen en cursussen verzorgd in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij ook medeoprichter van Nieveen & Bouma Agro Weather Services, een onderneming die veel slimme dingen met weerdata ontwikkeld, o.a. de PhyApp (Phytophthora App). Hij is zeer nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het beslissingsondersteunende systeem voor de granen CERDIS en bij GEWIS, het systeem dat de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen inzichtelijk maakt. Hij is mede-auteur van het Agrarisch weerboek (1998), de Natuurkalendergids (2005) en het boek Weer & Gewasbescherming (2007) dat intussen in een vijftal talen is verschenen en schrijver van vele vakbladartikelen in een breed scala van teelten.

‘Het weer fascineert me van kinds af aan en het is gek dat veel mensen zo weinig weten van de relatie tussen het weer en allerlei zaken die zich op het boerenbedrijf afspelen. Terwijl dat zo belangrijk is bij het ontstaan van ziekten en plagen en de bestrijding ervan.’

Erno Bouma gaat in zijn vrije tijd de strijd met de elementen aan als marathonloper. Intussen heeft hij in vele uithoeken de finishlijn overschreden.