Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Zaad van zomertarwe zo goed als uitverkocht

Het zaaizaad van zomertarwe is vrijwel op. Leveranciers melden dat er dit voorjaar veel vraag was naar het zaaizaad, na problemen met het inzaaien van wintergranen. Alternatieven zijn zomergerst of zomerveldbonen.

Veredelingsbedrijf Limagrain heeft geen zaaizaad meer van zomertarwe, zegt Ton Wouda, commercieel manager akkerbouw van Limagrain. “Door het natte weer in het najaar konden veel akkerbouwers minder wintertarwe zaaien. Nu het zaaizaad van zomertarwe op is, kiezen de akkerbouwers voor zomergerst of zomerveldbonen.”

Agrifirm: brouwgerst compenseert wintertarwe

Het zaaizaad van zomertarwe is nagenoeg op, beaamt Aart den Bakker, manager afzet van Agrifirm Plant. De beperkte mogelijkheden om wintertarwe te zaaien worden vooral gecompenseerd met zomerbrouwgerst, schetst Den Bakker. “Zomerbrouwgerst kan nu het beste gezaaid worden. Daarvan hebben we nog voldoende zaaizaad.” Den Bakker denkt hierdoor dat het graanareaal op minimaal hetzelfde uitkomt als vorig jaar.

CZAV: lichte groei graanarealen

In Zuid-Nederland is het inzaaien van wintergranen beter verlopen dan in het Noorden. Dat denkt Rien Fieman, hoofd afdeling granen van CZAV, gezien de weersomstandigheden in het najaar. Desalniettemin is de zomertarwe ook in het Zuiden zo goed als uitverkocht. “Van zomergerst hebben we nog wel zaad beschikbaar, daar is ook vraag naar. De grondtemperaturen stijgen, waardoor de gewassen snel kunnen doorgroeien. Dat is mooi.”

Fieman denkt dat graanarealen licht groeien dit jaar. “De prijzen van handelsgewassen vielen tegen en dan is graan een logische vervanger.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin