Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Aardappelexport plust 8% in januari

De aardappelexport loopt dit seizoen mede door het lage prijsniveau redelijk vlot.

In totaal zijn in januari 82.999 ton consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Er zijn in januari 8% meer aardappelen afgezet dan een jaar geleden in dezelfde maand. Vergeleken met de voorgaande feestmaand december 2017 zijn 15% meer aardappelen uitgevoerd.

Vraag is prima

De belangrijkste afnemer van Nederlandse aardappelen is België, met ruim de helft van de totale afzet (44.703 ton). De tweede belangrijke afnemer is Frankrijk met 7.981 ton. Dat is 10% van de totale aardappelafzet in januari.

Europa vraagt meer aardappelen dit seizoen. Ruim driekwart van de aardappelexport gaat naar Europa met 63.870 ton in januari. In totaal nemen Europese landen dit seizoen 4% meer af (322.603 ton). Ook Amerika heeft 33.880 ton aardappelen dit seizoen afgenomen, een stijging van 13% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Uitvoer naar Azië loopt achter

Azië neemt beduidend meer aardappelen af in januari, maar startte seizoen 2017-’18 matig. Hierdoor loopt de totale uitvoer naar Azië dit seizoen 25% achter op vorig seizoen tot en met januari. Andere continenten halen meer industrie- en consumptie aardappelen binnen. Afrika heeft tot en met januari 18% meer afgenomen met 97.011 ton.

Beheer
WP Admin