Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

Emmeloord noteert geen peen op rekening en risico

De noteringscommissie peen van Emmeloord noteert geen peen die op rekening en risico van de koper zijn gekocht bij telers.

De peenhandel heeft regelmatig te maken met afwijkende afspraken. Telers hebben een pittig seizoen achter de rug en zijn dit seizoen daardoor wat voorzichtiger. De koper ziet toekomst en de verkoper niet, daardoor worden transacties gedaan op rekening en op risico van de koper.

Peentransacties op risico

De noteringscommissie van Emmeloord (LNCN) neemt deze peentransacties op risico van de koper niet mee. “Peen wordt verkocht voor flink hogere bedragen dan de huidige notering. Er zit een stukje speculatie in de partijen, waardoor deze niet worden meegenomen” zegt Maas van den Heuvel, LNCN-voorzitter van de noteringscommissie peen. Er is jaren geleden met telers en commissieleden besloten om afwijkende transacties niet op te nemen.

Voor B-peen wordt deze week stabiel genoteerd op € 8 tot € 11 per 100 kilo. Het gaat daarbij om B-peen, klasse I, 50 tot 250 gram met 10% boven 250 gram, uitgaande van een gemiddelde van 600 kilo uit de kist. De commissie noteert volgens de methodiek op basis van gedane zaken, die binnen 3 weken geleverd of worden geladen en zijn afgevoerd.

Beheer
WP Admin