Akkerbouw

Achtergrond 703 x bekeken

Phytophthora-studie leidt tot gericht spuitadvies

EuroBlight wil de eigenschappen van phytophthoraklonen in kaart brengen, om telers vervolgens gerichter spuitadvies te kunnen geven. Over veel klonen is nu nog vrij weinig bekend.

Het netwerk EuroBlight is een studie gestart: IPMblight2.0. Het doel is meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van nieuwe klonen. Dat vertelde phytophthoradeskundige Geert Kessel van Wageningen UR voorafgaand aan Potato Europe op een phytophthora-symposium in Lelystad (Fl.), georganiseerd door middelenfabrikant Dupont. Denemarken, Engeland, Frankrijk en Estland financieren deze studie. De Nederlandse overheid betaalt er niet aan mee, omdat door het wegvallen van de productschappen voor breed fundamenteel onderzoek geen publiek geld meer vrijgemaakt kan worden.

Het netwerk probeert inzicht te krijgen of phytophthoraklonen minder gevoelig zijn voor bepaalde actieve stoffen en de ‘conditie’ van de betreffende klonen.

Nieuwe phytophthorastam ‘erg fit’

Recent ontdekte het netwerk dat de nieuwe phytophthorakloon EU_37, die voor het eerst in 2014 in Nederland werd ontdekt, minder gevoelig is voor de actieve stof fluazinam, maar wel een erg fitte stam is. Fluazinam is een ingrediënt van de phytophthorafungiciden Shirlan Gold, Banjo Forte en Kunshi. De kloon heeft dus een selectievoordeel in de situaties waarin fluazinam wordt gebruikt. Echter, wanneer de betreffende middelen niet meer worden toegepast, kan de kloon EU_37 zich toch handhaven, omdat het qua fitheid niet onderdoet voor andere stammen.

Fluazinam

Daarmee verschilt EU_37 sterk van de stam EU_33, ook wel bekend als Green33. Deze stam werd in 2008 voor het eerst aangetroffen, ook in Nederland. Deze stam was ook minder gevoelig voor fluazinam, maar minder fit. Toen telers rond 2010 massaal fluazinam-bevattende middelen de rug toekeerden, werd de kloon het vanwege zijn ‘slechte conditie’ snel verdrongen door sterkere stammen. EU_33 wordt nu vrijwel niet meer gevonden.

Van de kloon EU_13, ook wel Blue13 genoemd, is bekend dat het minder gevoelig is voor de actieve stof metalaxyl-M, het ingrediënt van onder andere Fubol Gold en Ridomil, maar ook bekend is dat deze variant vrij gevoelig is voor fluazinam, én dat het een zeer sterke, agressieve kloon is. Met een aandeel van circa 30% in de Europese phytophthorapopulatie is het de meest voorkomende kloon, vertelt Kessel.

13 Toegelaten actieve stoffen in aardappelteelt

Er is voor het netwerk nog veel werk te verzetten. Er zijn nu in de aardappelteelt 13 actieve stoffen toegelaten. We weten van 3 klonen dat ze minder gevoelig zijn tegen fluazinam en metalaxyl-M. Hoe het zit met de andere stoffen, is nog niet bekend. Van andere veel voorkomende klonen, zoals EU_6 (Pink 6) en de in 2015 opgedoken en sterk verspreidende kloon EU_36 weten we eigenlijk nog niks.

“Als we alle eigenschappen van de meest voorkomende klonen kennen, kunnen we adviezen genereren om phytophthora beter te beteugelen, betoogt Kessel.” Stel, uit monitoring blijkt dat in een door phytophthora aangetast perceel de phytophthorapopulatie vooral uit EU_37 bestaat, dan kan het advies zijn niet met fluazinam-bevattende middelen te spuiten. Maar stel dat het EU_13 is, dan kan het advies zijn juist wél met fluazinam-bevattende middelen te spuiten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.