Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

ISO verhoogt suikeroverschot

De wereld houdt dit seizoen 4,6 miljoen ton suiker over. Dat is nog meer dan de International Sugar Organisation (ISO) eerder dacht.

In mei ging de ISO nog uit van een overschot van 3 miljoen ton suiker. De overproductie staat in schril contrast met vorig seizoen 2016-‘17, toen de wereld 3,9 miljoen ton suiker meer verbruikte dan het produceerde.

ISO verwacht dat de wereld dit seizoen 2017-‘18 een record van 179,3 miljoen ton suiker produceert. Dat is bijna 7% meer dan vorig seizoen. Het suikerverbruik neemt ook toe, met 1,8% naar 174,7 miljoen ton.

Door het overschot staat de suikerprijs onder druk op de wereldmarkt. De termijnmarkt in Londen noteert al twee weken onder de $ 380 per ton suiker voor het eerst aflopende contract. Zo’n lage suikerprijs kwam niet voor sinds februari 2016. Begin dit jaar noteerde suiker boven de $ 500.

Ethanolproductie Brazilië

Hoe de suikerprijs zich dit seizoen verder ontwikkelt, hangt volgens de ISO sterk af van wat in Brazilië gebeurt. Daar wordt veel suiker omgezet in ethanol. Maar door de lage olieprijs staat de omzetting op een lager pitje. In voorgaande jaren werd ongeveer 44% van de suiker gebruikt voor de ethanolproductie. Als de omzetting weer naar dat niveau stijgt, is het overschot op de suikermarkt al weer bijna gehalveerd, stelt ISO.

Beheer
WP Admin