Akkerbouw

Achtergrond 1726 x bekeken

Uienprijzen zakken verder weg

De handel op de uienmarkt is erg rustig. Het is terug op het niveau van voor de vraag vanuit Brazilië.

De beperkte vraag haalt de prijs langzaam weer naar beneden. De prijzen op de beurs in Emmeloord dalen met € 0,63 naar € 0,25 tot € 1 per 100 kilo voor uien 30% grof. De notering van de grovere maatsortering, 60% grof, zakt met € 0,50 naar € 0,50 tot € 2 per 100 kilo.

De baalprijs zakt ook met € 1, naar zo’n € 5 voor de middelmaat en € 7 voor grove uien in de baal.

De vraag is leidend in de prijsvorming, want aan de kwaliteit ligt het niet. De kwaliteit van de uien is dit seizoen goed. Schot komt in enkele partijen ietwat vaker voor. De uien moeten niet te lang blijven staan in de verwerking. Over het algemeen valt het tarrapercentage erg mee.

Er gaan nog steeds uien weg, waardoor verwerkers blijven sorteren. De vraag naar fijne uien is nihil, waardoor deze partijen bijna niet worden verkocht door telers. Veelal vaste bestemmingen van vaste klanten maken deel uit van de huidige markt. Er is deze week een boot geladen voor Afrika, die naar Mauritanië, Guinee en Gambia vaart. Daarnaast gaan er wat grove uien naar het Midden-Oosten en Europa. De verwachting is dat de grote vraag pas komt als Senegal rond eind augustus, begin september de deuren opent.

Prognose: flauwe stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.