Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

USDA verwacht grotere EU-suikerexport

Het Europese bureau van het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat de EU-export van suiker in seizoen 2017-’18 toeneemt met 300.000 ton naar 2,5 miljoen ton.

De verhoging komt doordat de productie stijgt, na afschaffing van het suikerquotum. Doordat de consumptie in Europa zo goed als gelijk blijft, is de verwachting dat de export flink toeneemt. De EU-uitvoer komt naar verwachting uit op de grootste hoeveelheid suiker in acht jaar. Andere organisaties schatten overigens dat de EU-uitvoer op 2,88 miljoen ton suiker uitkomt.

Om EU-suiker concurrerend op de wereldmarkt te brengen, moet de suikerprijs dalen. Dit zeggen USDA-analisten. De verwachting is dat Europa de vierde exporteur op de wereldmarkt wordt, na Brazilië, Thailand en Australië.

Het komende seizoen 2017-’18 is het eerste seizoen in 50 jaar dat de Europese markt zonder EU-suikerquotering fungeert. Door de quotering werd de EU-suikerproductie beperkt en export gelimiteerd. De beperkingen zijn per 1 oktober 2017 vervallen.

De Europese suikerbietenverwerkende industrie heeft deze kans aangegrepen om meer suiker te produceren. De totale suikerproductie voor seizoen 2017-’18 in de EU is naar boven bijgesteld met 1,5 miljoen ton naar 20,1 miljoen ton. Daarvan is 19,8 miljoen ton productie van suikerbieten.

Beheer
WP Admin