Akkerbouw

Achtergrond 1778 x bekeken

Agria’s worden vaker verkocht voor €30

Export voor fritesgeschikte rassen trekt wat aan.

De beurs in Emmeloord verhoogde de notering voor overige fritesgeschikte aardappelen (categorie 2) met €1 naar €26 tot €30 per 100 kilo. Dat is de hoogste notering sinds begin juni 2016. De notering stijgt door extra vraag naar Agria’s vanuit Zwitserland en Spanje.

Er blijft vraag vanuit buitenland

Spanje nam afgelopen weken al regelmatig Agria’s af, omdat het eigen aanbod beperkt is en de nieuwe vroege oogst nog even op zich laat wachten. Er blijft vraag naar fritesgeschikte aardappelen vanuit het buitenland. Het aantal transacties voor Agria’s op €30 trok vorige week verder aan. Het gaat veelal om het hogere segment. Ook voor chips wordt er wat meer betaald. Voor Fontane met chipskwaliteit, geschikt voor export naar verschillende bestemmingen, werd vorige week in België ook €30 betaald.

Verwerkende industrie

De prijzen op de fysieke markt zijn de laatste weken behoorlijk stabiel. Er worden niet zo veel zaken gedaan, mede omdat de verwerkende industrie drukker is met de contracten voor komend seizoen. Zowel in Nederland als België ligt het prijsniveau rond €25 per 100 kilo. Het aanbod in België neemt deze week iets meer toe. Het lijkt erop dat telers de aardappelen wat makkelijker van de hand willen doen. Het Belgische Belgapom noteert stabiel voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Bintje, Fontane en Challenger) op €25 per 100 kilo. De stemming op de markt is stabiel.

Termijnmarkt zoekt evenwicht

De cashsettlementprijs stabiliseerde ook. De cashsettlementprijs bleef gelijk op €25,50 per 100 kilo. De termijnmarkt in Leipzig schommelt de laatste weken tussen €25 en €26 per 100 kilo. De termijnmarkt zoekt het evenwicht. Het aantal verhandelde contracten per dag ligt rond de 100. Opvallend blijft het aantal openstaande posities. Die liggen rond 7.000. Ter vergelijking: een jaar geleden in dezelfde periode stond het aantal openstaande posities op ruim 4.100.

Prognose: vaste aardappelmarkt

Of registreer je om te kunnen reageren.