Akkerbouw

Achtergrond 2089 x bekeken

Uienprijzen stabiliseren deze week

De uienprijzen stabiliseren. Toch noteert de beurs in Emmeloord deze week 25 cent lager voor uien 30% grof op €7,50 tot €8 per 100 kilo.

Dat komt door enkele partijen fijnere uien die in het Noorden zijn verkocht vanaf zandgrond. De hogere transportkosten drukten de prijs voor deze partijen. Voor uien 60% grof werd stabiel genoteerd op €8 tot €10 per 100 kilo. De stemming is rustig, maar de markt voelt wat vriendelijker aan. De baalprijzen blijven deze week ook gelijk op €13 tot €14 per 100 kilo.

Hoewel het wat rustiger is dan voorgaande weken loopt de vraag nog wel door. Exporteurs zijn dit jaar vroeg begonnen met de export naar Senegal, waardoor de gemiddelde weekexport vanaf halverwege augustus ruim boven 25.000 kilo uien uitkomt. De uiensector heeft tot en met begin september op dat niveau afgezet. Toch loopt de vraag terug nadat Senegal rond het islamitische offerfeest (11 september) op de rem trapte, omdat de markt overspoelt was met uien. Het lijkt erop dat de markt op het moment meer op vraag en aanbod verkoopt.

Rooien in Noorden minder vlot dan in Zuidwesten

Het rooien verloopt vlot in het Zuidwesten. De verwachting is dat eind deze week zo’n 90% van de uien achter de planken ligt. In het Noorden gaat het minder soepel door droge grond. Als alles meezit kunnen over twee weken in heel Nederland de uien van het land zijn.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.