Akkerbouw

Achtergrond 1082 x bekeken

Tarweprijs Parijs op laagste niveau in 2 maanden

De notering van het meest verhandelde tarwecontract (december 2016) daalde donderdag op de termijnmarkt in Parijs naar het laagste niveau in 2 maanden.

Er is veel aanbod en de prijs wordt extra gedrukt doordat Egypte tarwe weigert.

Het decembercontract sloot donderdag op €159,25 per ton. Dat is de laagste notering sinds 6 juli. Het eerstaflopende contract (september 2016) daalde zelfs naar €148,25. Er is nog nooit zo weinig voor dit contract betaald in Parijs. De handel in het septembercontract stopt binnenkort en de termijncontracten moeten worden afgewikkeld. Dat drukt extra op deze contractprijs.

Nultolerantie voor ergot

In Constanta, Roemenië, ligt een boot met 63.000 ton Roemeense tarwe, die geen importvergunning krijgt van Egypte vanwege de aanwezigheid van ergot-schimmel (moederkoorn). De Duitse site AgrarZeitung meldt dat er ook discussie is over de tarwe in een andere boot in Constanta en een boot in de Russische haven Noworossijsk. Egypte hanteert sinds vorige week zondag een nultolerantie voor ergot, in plaats van de internationale norm van 0,05%.

Wereldvoedselorganisatie FAO bevestigt recordoogsten

De belangrijkste oorzaak voor de prijsdruk van tarwe blijft de grote oogst. Die wordt nog eens bevestigd door de wereldvoedselorganisatie FAO in de laatste Amis-prognose. De FAO gaat uit van een recordoogst van 741 miljoen ton tarwe en een recordvoorraad aan het einde van het seizoen van 233 miljoen ton. Zo’n grote voorraad houdt de prijs laag. De tarweprijs wordt ook gedrukt door de recordoogst aan mais. De totale graanoogst schat de FAO op 2.566 miljoen ton, inclusief rijst. De eindvoorraad is groot genoeg om 25% van het jaarverbruik te dekken. “Dat is een zeer comfortabele voorraad”, stelt de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.