Akkerbouw

Achtergrond 1241 x bekeken 4 reacties

Tarwemarkt kent geen richting

De tarweprijzen schommelen heen en weer op de internationale markten. De prijsdruk zorgt ervoor dat verkopers zich terughoudend opstellen op de Europese markt.

Daarnaast trekt de vraag niet echt aan, waardoor er weinig handel is. Hierdoor neemt de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs geen duidelijke richting aan. In Parijs werd dinsdag 27 september €1,50 hoger genoteerd voor tarwe (decembercontract) op €161,50 per ton. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de EU-tarwenotering voor het decembercontract 2016 op dinsdag met €1,75 naar €163,50 per ton. Terwijl beide notering op maandag nog daalden.

Tarweprijs iets omhoog geduwd

Duitsland heeft 120.000 ton tarwe in september naar Algerije verscheept. Algerije is traditioneel gezien een klant van Frankrijk, maar door de tegenvallende oogst daar koopt Algerije ook via andere landen tarwe in. Egypte heeft eind vorige week 240.000 ton tarwe via een tender in Rusland gekocht, direct nadat Egypte de nultoleratie voor ergot-schimmel ophefde. Rabobank verwacht dat Egypte de komende maanden veel tarwe gaat kopen op de wereldmarkt. De aankopen stokten, doordat Egypte tijdelijk een nultolerantie voor de ergot-schimmel hanteerde. De nieuwe aankopen duwen de tarweprijs een beetje omhoog.

Tarwenotering Chicago stijgt

Ook op de termijnmarkt in Chicago steeg de tarwenotering. Voornamelijk als reactie op het aankomende USDA-rapport, wat eind deze week verschijnt. Daarnaast verloopt de oogst in de Verenigde Staten niet helemaal soepel door nat weer. In andere belangrijke tarwegebieden loopt de oogst ook vertraging op door ongunstig weer. In Canada hebben telers last van neerslag die de kwaliteit niet ten goede komt. En de verwachting is dat de late vorst in Australië de kwaliteit aantast. In Australië wordt de oogstverwachting voor zachte tarwe door analisten van het Franse Agritel onder 29 miljoen ton ingeschat, terwijl een maand geleden de prognose nog op 30 miljoen ton stond.

Prognose: lichte prijsstijging voor tarwe.

 

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat: 
EU-voertarwe Rotterdam 
Voertarwe Groningen 
Voertarwe Emmeloord 
Voertarwe Middenmeer 
Voertarwe Hamburg 
Maaltarwe Rouen 
Termijnmarkt Chicago

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er is veel vraag momenteel naar tarwe dus de prijzen zullen stijgen.

 • info36

  We hebben de laatste maanden niets anders kunnen lezen dat er een overschot aan graan is in de wereld. Ineens praat men weer anders. Slechte journalistiek.

 • farmerbn

  Wat kost tarwe nu als je die koopt bij een voerboer in Nederland? En korrelmais?

 • annetsmale

  Beste farmerbn, prijs van voertarwe vind je onder de link 'Voertarwe Groningen' en 'EU-voertarwe Rotterdam'. Deze linkjes zijn onder het artikel te vinden. Voor korrelmais houden we geen notering bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.