Akkerbouw

Achtergrond 2090 x bekeken

Supers wachten op lagere spruitenprijzen

Spruitkool bracht begin deze week nog kiloprijzen van rond €1 op, dat wordt niet meer gehaald (nu 90 cent). Steeds meer telers staan op het punt te beginnen met de pluk, een groot deel van dat volume moet weg via retail. Dat zal de prijsvorming verder drukken. Aan de producenten de taak te voorkomen dat ze dat geld kost.

Verwacht wordt dat de productie in vergelijking met vorig jaar zo’n 20 tot 30% lager zal uitvallen. Dat hoeft per saldo niet ongunstig uit te pakken. Voorwaarde is dat de spruiten van goede kwaliteit zijn: rommel in het schap is de sterkste impuls om spruiten links te laten liggen. Daar ligt een taak voor telers.

Het begint ermee dat de prijs niet onder de kostprijs komt. Nog een taak voor telers, én voor de handel. Die taak is ‘de rug recht houden’. “De kostprijs voor spuiten is 50 cent per kilo”, aldus een teler. “Dat moet de bodem zijn. Middelen worden duurder, het gebruik moeilijker, insecten en ziekten rukken op en het wordt steeds hachelijker een lange teelt als spruiten tot een goed einde te brengen.”

Alleen AH heeft deze week spruiten voor €2,38 per kilo. Verder blijft het spruitenaanbod deze week beperkt tot panklaar product; Jumbo vraagt er €5,63 per kilo voor, AH €5,68 en Plus €4,50.

Prognose: prijsvorming onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.