Akkerbouw

Achtergrond 1487 x bekeken

Prijsdruk uien door beperkte afzet

Het aanbod uien is groot. Daartegenover staat dat de vraag terugloopt, waardoor verwerkers niet makkelijk kopen. De stemming op de uienmarkt is deze week dan ook flauw.

Mede door tweedejaars plantuien naast de eerste, geleverde zaaiuien is het aanbod flink. Het toegenomen aanbod en de moeizame afzet zetten de prijzen onder druk.

Eén notering voor zaaiuien af land

De beurscommissie in Emmeloord heeft deze week één notering voor zaaiuien af land. Voor 30% grof af land wordt €10 tot €11 per 100 kilo betaald. Voor uien 60% grof af land staat de notering op €10 tot €11,50 per 100 kilo. Vergeleken met een jaar geleden liggen de prijzen nu zo’n €3,50 per 100 kilo lager. Op de beurs in Emmeloord is deze week de eerste notering voor rode uien 60% grof gestart met €14 tot €15 per 100 kilo. Dat is gemiddeld €2,75 lager dan de startnotering van vorig jaar. Voor rode uien 30% grof waren te weinig transacties.

Geen topoogst verwacht

In het Zuidwesten liggen de gemiddelde opbrengsten bij zaaiuien op 40 tot 60 ton per hectare voor de eerste percelen. De opbrengsten in de polders liggen wat hoger tussen 40 en 80 ton per hectare, maar er wordt zeker geen topoogst verwacht. De opbrengst per hectare loopt dit jaar flink uiteen. Dat is niet anders dan vorig jaar. De kwaliteit van de uien is goed.

Prognose: flauwe stemming.Of registreer je om te kunnen reageren.