Akkerbouw

Achtergrond 2111 x bekeken

Notering aardappeltermijnmarkt beweegt boven €22

De aardappeltermijnmarktnotering in Leipzig schoot vrijdagochtend verder omhoog naar €22,60 per 100 kilo.

Dit hoge prijsniveau hield niet lang stand. De notering daalde snel en bleef iets boven de €22 per 100 kilo schommelen.

Op donderdag 1 september werd de markt onrustig en zijn in totaal 570 contacten verhandeld. Het aantal verhandelde contracten per dag is voor het aprilcontract 2017 niet eerder zo hoog geweest.

Kwaliteitsproblemen

De markt maakt zich zorgen over de uitblijvende nagroei van de fritesgeschikte aardappelrassen. Daarbij lijken kwaliteitsproblemen kilo’s te gaan kosten. Het besef kwam op donderdag in de markt dat de prijs gezien de marktomstandigheden ietwat gematigd was. Het aanhoudende droge weer maakt het rooien wat lastiger. Deze inzichten dreef de prijs op.

Fontane

De kwaliteit van Fontane is minder dan voorgaande jaren in verband met groeischeuren. Telers constateren dat de groei eruit is. In het oosten van Nederland wordt voor enkele percelen Agria geen nagroei verwacht.

Het Belgische Belgapom noteerde vrijdag 2 september €1,50 hoger op €15 per 100 kilo. De stemming is vast net als vorige week, omdat het aanbod kleiner is dan de vraag. De eerste Belgapom-notering voor zowel Bintje als Fontane is van start gegaan met €15 per 100 kilo.

Prognose: stijgende aardappelprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.