Akkerbouw

Achtergrond 1957 x bekeken 1 reactie

Bredere bandbreedte zaaiuien af land Emmeloord

Op de beurs in Emmeloord is voor zaaiuien af land €1 lager genoteerd voor 30% grof op €8 tot €9 per 100 kilo.

Voor uien 60% grof verlaagde de beurscommissie ook de notering, met 75 cent naar €8 tot €10 per 100 kilo. De baalprijs zakt deze week met €1 naar €14 per 100 kilo voor verschillende maatsorteringen. De baalprijs van plantuien ligt lager. De onderkant van uiennotering, zowel 30% grof als 60% grof, zakt mede omdat de handel minder uien koopt.

Magere vraag naar uien wereldwijd

Het oogsten van zaaiuien is in volle gang. Er is nog steeds aanbod van plantuien op de markt naast het groeiende aanbod zaaiuien. Het aanbod plantuien verstoort de markt en zorgt voor extra prijsdruk. Als de zaaiuien naar de bewaring gaan, zal het aanbod teruglopen. Telers maken kosten voor opgeslagen uien en verkopen dan niet zo snel meer. Dat heeft over een tijdje effect op de prijs..

Naast het grote aanbod is de vraag dit seizoen minder vergeleken met een jaar geleden. Er is wel vraag, maar er worden geen grote volumes afgezet. Afrika blijft de grootste afnemer. De uien worden in Afrika ondertussen weer redelijk verkocht, nadat de markt was verladen voor het offerfeest op 11 tot 13 september. Toch is de vraag vanuit Senegal niet groot, omdat er nog voldoende uien onderweg zijn. De eerste uien gaan naar Brazilië, maar het gaat om kleine volumes. De uien zitten in containers naar minder grote en wat meer afgelegen havens van het land.

Prognose: dalende uienprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Eén reactie

  • boer drenth

    Het word huilen met de pet op.

Of registreer je om te kunnen reageren.