Akkerbouw

Achtergrond 1634 x bekeken

IJsbergslaseizoen verloopt grillig en onvoorspelbaar

De huidige prijsvorming van €2,50 tot €3 per doos met 10 bollen is tekenend voor het verloop van het ijsbergslaseizoen.

Gezien de mooie nazomer zou je verwachten dat de prijzen voor gewassen als ijsbergsla standhouden of aantrekken, maar sinds eind augustus is juist sprake van een dalende trend.

Rond 25 augustus werd nog gesproken over prijzen van €4 tot €4,50 per doos van 10 in een toen aantrekkende markt. Kort daarna was er alweer een omslagpunt en werd de dalende lijn ingezet. Die dalende prijs is in ieder geval geen gevolg van een mindere kwaliteit door het sindsdien aanhoudend warme weer, want zowel in Noord- als Zuid-Nederland tonen telers zich tevreden over de kwaliteit.

Slagingspercentage gehaald

Al met al spreken telers nu al van een moeizaam tot ‘magertjes’ verlopen seizoen. In Noord-Holland heeft men zeker niet geprofiteerd van de problemen die er in Zuid-Nederland, en ook in andere teeltgebieden in Europa, zijn geweest.

Eigenlijk startte het seizoen al moeizaam en, enige oplevingen daargelaten, is het niet echt gaan lopen, zoals een insider dat omschrijft. “Soms was het een paar dagen goed en dan ineens was dat weer afgelopen. Zo grillig en onvoorspelbaar is het nog nooit geweest. Een seizoen met veel stress dat veel energie heeft gekost om de teelten tot een goed einde te brengen. Qua slagingspercentage is dat gelukt, ondanks dat we in de eerste plantingen ook hebben moeten frezen”, aldus een Noord-Hollandse teler.

Prognose: grillig prijsverloop.

Of registreer je om te kunnen reageren.