Akkerbouw

Achtergrond 2022 x bekeken 2 reacties

Franse mais heeft last van droog en warm weer

De graanmarkten staan nog steeds onder druk. De opbrengsten vallen wereldwijd hoger uit. Daarentegen valt de vraag ietwat tegen, ondanks de relatief lage prijzen.

De maisnotering sloot op de termijnmarkt in Parijs afgelopen vrijdag 1,1% lager dan een week eerder voor het novembercontract 2016. Of deze daling aanhoudt moet nog blijken, want in Frankrijk krijgt de markt last van het droge weer. Door de droogte heeft het Franse overheidsbureau AgriMer afgelopen weekend de stand van de mais naar beneden bijgesteld. Volgens het Franse graanbureau is 55% van de maispercelen van 'goede tot uitstekende kwaliteit'.

Uitzonderlijke droge nazomer

Een week geleden werd nog aangegeven dat 60% van de percelen er goed tot uitstekend bij staat. Met de huidige stand van het gewas kan de maisopbrengst teleurstellend uitkomen op zo’n 12,5 miljoen ton in Frankrijk. Dat is een miljoen ton minder dan vorig jaar (-7%). Het is nog afwachten in hoeverre dit invloed gaat hebben op de maisprijs.

Het is een uitzonderlijk hete en droge nazomer in Europa. De komende dagen blijft het nog behoorlijk warm. Het is bijna overal boven de 30 graden, dat is niet gunstig voor de korrelvulling in de mais.

Lagere tarwe- en maisprijzen

De tarwe- en maisprijzen daalden afgelopen week op de internationale markten. De tarweoogst in de Verenigde Staten verloopt soepel. De opbrengsten zijn goed, maar de kwaliteit valt wat tegen. Ook het zuidelijk halfrond lijkt dit seizoen veel tarwe te gaan oogsten. De nieuwssite AgrarZeitung meldt dat diverse analisten verwachten dat Australië 28 miljoen ton tarwe gaat produceren. Dat is 16% meer dan vorig jaar. Maar ook in Argentinië wordt meer tarwe verwacht. De International Grains Council (IGC) schat de tarweproductie in Argentinië op 14,2 miljoen ton. Dat is 26% meer dan vorig seizoen.

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de Europese Unie van haar troon wordt gestoten als de grootste exporteur van tarwe in de wereld door Rusland. Rusland oogst veel tarwe en vult de markt op waar Frankrijk door tegenvallende oogstopbrengsten een gat achterlaat. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) publiceert maandagavond 12 september het nieuwe Wasde-rapport. In de aanloop van deze maandelijkse publicatie is de markt wat afwachtend.

Laatste reacties

  • ed12345

    De korrelvulling heeft veel meer last van water tekort dan van die 30 graden

  • farmerbn

    Het is hier in Frankrijk al twee maanden heet én droog. Het gras is bijna dood en de mais noodrijp. De boeren zijn begonnen aan de maisoogst maar de silo's zijn klein. Het voer zal voor het voorjaar op zijn dus de melkproductie wordt minimaal. De melkfabrieken zijn bang dat er veel boeren meedoen aan het verminderen van de melkproductie en adviseren de boeren om vooral niet mee te doen. Ze zijn bang voor een groot melktekort. Melkprijs met 4.5 vet en 3.6 eiwit nog steeds 34 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.