Akkerbouw

Achtergrond 5571 x bekeken

Failliete akkerbouwreus KTG Agrar stond op drijfzand

Het failliet verklaarde Duitse mega-akkerbouwbedrijf KTG Agrar groeide te snel en de bedrijfsvoering was voor een beursgenoteerde onderneming niet transparant genoeg. Dat oordeel vellen de curatoren.

De curatoren achten het niet uitgesloten dat de teruggetreden grondlegger en ex-CEO Siegfried Hofreiter financieel aansprakelijk kan worden gesteld voor de verliezen van beleggers en crediteuren.

De Duitse akkerbouwreus KTG Agrar, lang een rijzende ster aan het agrarische firmament, blijkt op drijfzand te zijn gebouwd. Het oordeel van de accountants over het inmiddels failliete concern is vernietigend. Dit oordeel komt echter te laat voor de crediteuren en beleggers, die hebben ingezet op het beursgenoteerde bedrijf. Dezelfde accountants die nu tot de conclusie zijn gekomen dat KTG Agrar niet goed in elkaar zat, zagen bij eerdere controles geen problemen. Accountantsbedrijf Möhrle Happ Luter in Hamburg trok zijn goedkeuring van het nog maar net gepubliceerde jaarverslag 2015 weer in.

Faillissement KTG Agrar was onvermijdelijk

De teruggetreden grondlegger van het bedrijf en voormalig CEO Siegfried Hofreiter heeft lang geprobeerd de zaken mooier voor te stellen dan ze waren. Het bedrijf kwam deze zomer met de mededeling dat het de betaling van €18 miljoen aan rente op leningen moest uitstellen, maar volgens Hofreiter was dat zeker geen afstel. Dat was het dus wel, zo moest enkele weken later worden meegedeeld. Het faillissement was onvermijdelijk en de bedrijfsvoering moest worden overgedragen aan curatoren.

KTG Agrar ging in 2007 naar de beurs en groeide van €15 miljoen omzet naar €326 miljoen in 2015. KTG Agrar had 46.000 hectare akkerbouwgrond in beheer en was zich ook gaan roeren in de biogassector en verwerking van de grondstoffen tot levensmiddelen. De activiteiten werden ondergebracht bij diverse in de loop der tijd opgerichte dochterbedrijven. De liquiditeitsproblemen waren een gevolg van ’uitdagende marktomstandigheden’, waarop het bedrijf niettemin volledig grip had, zo deelde Hofreiter nog kort voor de faillissementsaanvraag mee.

Curatoren kritisch over CEO Hofreiter

De curatoren van de failliete boedel uiten zich kritisch over Hofreiter. De organisatie van de onderneming was door de verdeling over diverse dochterbedrijven niet meer transparant, terwijl de commissarissen Hofreiter te veel zijn gang hebben laten gaan. Zij achten het niet uitgesloten dat de ondernemer aansprakelijk kan worden gesteld voor de teloorgang van het bedrijf. De groei verliep volgens hen te snel en de kostencontrole was onvoldoende. Zo stond €1,5 miljoen voor helikoptervluchten van de concernchef in de boeken. De salarissen die Hofreiter zichzelf toekende, bevonden zich op ‘een fantastisch niveau’.

Beleggers en crediteuren kunnen fluiten naar hun centen

De beleggers en crediteuren zien waarschijnlijk nauwelijks iets terug van hun geld. De noodzakelijke afschrijvingen worden door de curatoren geschat op bijna €400 miljoen. Zij mikken daarna op een verkoop van het bedrijf of wat daarvan over is. De levensmiddelentak is al verkocht, maar in de boedel bevindt zich nog een koolzaadoliefabriek.
Alles bij elkaar werken er bij het bedrijf nog 600 mensen. De oogst van het afgelopen seizoen is bovendien veiliggesteld en er is - of wordt - gezaaid voor de oogst van volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.