Akkerbouw

Achtergrond 1200 x bekeken laatste update:30 sep 2016

Einde broccoliseizoen komt snel in zicht

De afgelopen twee weken was er sprake van een hausse bij de oogst van broccoli. Liepen telers zo’n drie weken geleden nog wat achter op hun oogstschema, inmiddels is dat radicaal veranderd. Met het Nederlandse broccoliseizoen zal het rond half oktober een heel eind gedaan zijn.

Veel broccoli, betekent natuurlijk lage prijzen. In week 37 (half september) stortte de prijs helemaal in, en zakte naar een niveau van 30 tot 40 cent per kilo. Vorige week trok het weer een beetje aan met prijzen tussen 55 en 75 cent. De hoop is dat dit prijsniveau zich handhaaft op een niveau van 70 tot 75 cent tot het einde van het seizoen.

'Handel wacht nu beetje af'

Volgens een teler die zelf ook in de handel zit, wacht de handel de ontwikkelingen op dit moment een beetje af. Er worden weinig orders voor een week vooruit geplaatst. De handel voltrekt zich vooral op dagbasis en dan gaat het vrijwel uitsluitend over de zware sortering van 500 gram of meer. De vraag naar de lichtere sorteringen is helemaal weggevallen.

Dat wordt bevestigd door een andere teler, die erbij vermeldt dat het gewicht op dit moment niet meevalt. Door de snelle groei zijn de schermen weliswaar flink, maar het soortelijk gewicht valt enigszins tegen. Voor de lichtere sorteringen is er alleen incidenteel wat vraag vanuit de retail.

Prognose: Stabiele prijzen tot einde seizoen.


Of registreer je om te kunnen reageren.