Akkerbouw

Achtergrond 1713 x bekeken

Aardappeltransacties van kleigrond nemen toe

De verwachting is dat beurs in Goes dit seizoen eerder dan vorig jaar met de fritesnotering voor aardappelen van de klei start.

Het rooien gaat moeizaam. De grond is droog en daardoor zitten er veel harde kluiten in de aardappelen. Door het aanbod vanaf zandgebieden komt de industrie wel aan aardappelen, maar makkelijk gaat het niet.

De verwachting is dat beurs in Goes dit seizoen eerder dan vorig jaar met de fritesnotering voor aardappelen van de klei start, gezien het aantal transacties vanaf kleigronden nu al toenemen. Vorig jaar kwam de eerste af-land-notering voor fritesaardappelen van de klei op 29 september. Het noteringsseizoen voor klei-aardappelen droog uit de schuur begon toen op 17 november.

Er werd deze week in het zuiden van Nederland zaken gedaan vanaf kleigrond voor €19 tot €24 per 100 kilo. Het aantal transacties vanaf kleigrond is nog aan de matige kant, waardoor de beurs in Goes vooralsnog alleen voor af land zand noteerde op €15,50 tot €18 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen.

Stabiele Belgapomnotering

Het Belgische Belgapom noteerde vorige week stabiel op €15 per 100 kilo voor zowel vroege aardappelen, Bintje en Fontane, als Innovator. Voor het eerst werd genoteerd voor Challenger met €15 per 100 kilo. De noteringen komen op vrijdag tot stand op basis van de meest verhandelde prijs voor aardappelen geschikt voor de industrie op de donderdag. Er rijzen vragen vanuit de aardappelmarkt waarom de prijs stabiel is gebleven op €15 per 100 kilo, omdat er gesproken wordt over transacties van Belgische verwerkers die in Nederland voor €18 tot €19 per 100 kilo aardappelen kopen. Deze transacties waren echter binnen de Belgapomcommissie niet bekend, waardoor de commissie stabiel noteerde. Het kan zijn dat een Belgisch schilbedrijf meer betaalde of dat voor export hogere prijzen zijn betaald.

Termijnmarktnotering schommelt

De aardappelnotering in Leipzig schommelde deze week rond €22 per 100 kilo. De termijnmarktnotering in Leipzig liep vorige week voor het aprilcontract 2017 tegen een plafond aan van €23 per 100 kilo, waarna begin deze week de sterke prijsstijging ietwat werd gecorrigeerd. Vervolgens stuwde besef dat de nagroei niet komt de prijs. De aardappeltermijnmarkt in Leipzig sloot donderdag 15 september 10 cent hoger op €22,80 per 100 kilo vergeleken met de voorgaande week.

Prognose: flauwe stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.