Akkerbouw

Achtergrond 1708 x bekeken

Weinig bijgroei Agria

Net als bij Fontane lijken ook de rassen Agria en Innovator lagere opbrengsten te geven dan het langjarig gemiddelde. Het ras Victoria presteert tot dusver gemiddeld.

Dat blijkt uit de proefrooiingen in week 33 door Aviko Potato.

Bij Agria groeiden de afgelopen twee weken minder kilo’s bij dan normaal rond deze tijd van het jaar. Twee weken terug lag de hectare-opbrengst nog rond het meerjarig gemiddelde, in week 33 ligt deze er zo’n 5 ton per hectare onder. Het percentage grof en het onderwatergewicht ligt wel rond het meerjarig gemiddelde. Dat is hoger dan vorig jaar.

Bij Victoria liggen opbrengst, knolaantal, percentage 50 opwaarts en onderwatergewicht op het langjarig gemiddelde.

Innovator geen topper

Innovator lijkt dit jaar geen topper te worden. De groeicurve volgt exact de lijn van het meerjarig minimum. De opbrengst bedraagt nu 46 ton 40 millimeter opwaarts, terwijl het meerjarig gemiddelde op 55 ton per hectare ligt. Twee weken terug kampte het ras nog met een onderwatergewicht net boven de 360 gram, dat schoot in twee weken omhoog naar 380 gram. Nog steeds echter 10 gram lager dan het meerjarig gemiddelde, maar wel hoger dan verleden jaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is de loofvitaliteit van Agria becijfert op 9,1, van Victoria op 8,7 en Innovator op 8,1. De gewassen zijn dus nog erg vitaal. Als het weer de komende tijd meevalt, zullen er nog veel kilo’s bijgroeien, aldus Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop bij Aviko Potato. In de rassen wordt een enkele groeischeur aangetroffen, maar wel beduidend minder dan in Fontane.

PCA en Nedato

De opbrengst van Belgische Bintjes ligt in week 32 een fractie boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit proefrooiingen in week 32 door de Belgische aardappelinstituten PCA en Fiwap. De opbrengt in week 32 bedroeg 35 ton per hectare, tegen 34 ton langjarig. Het is volgens PCA en Fiwap lastig een representatief gemiddelde voor geheel België te noteren, vanwege de grote spreiding in opbrengsten tussen de percelen en regio’s.

Proefrooiingen van handelshuis Nedato wijzen op een gematigde opbrengst, lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.