Akkerbouw

Achtergrond 1772 x bekeken

Vraag drijft prijs voor broccoli op

Met €1 en hoger per kilo zit het met de vrije marktprijs voor broccoli wel goed.

De kentering naar een oplopende prijsvorming kwam begin vorige week echt op de gang, gedreven door de belangrijkste stemmingsbepalende factor: de vraag.

Engeland is in deze periode altijd wel aan de markt, maar ook andere Europese landen kopen broccoli. In eigen land werkt het lauwe zomerweer de kooplust in de hand. Insiders gaan er daarom vanuit dat deze marktsituatie nog zeker tot volgende week zal aanblijven, bij een niet overdreven aanbod.

Wisselende geluiden over productie en omzet

Zo eenstemmig als de geluiden zijn over de markt voor broccoli, zo uiteenlopend zijn die over het productie- en omzetverloop tot nu toe. Waar de een vaststelt zeer tevreden te zijn over de productie en de kwaliteit van zijn broccoli, kampte de ander in juni en juli met wisselende resultaten door de wisselende weersomstandigheden in het voorjaar, waardoor het plantwerk niet altijd goed verliep. Verder reageren de diverse rassen verschillend op de teeltcondities in de voorbije weken. Vaak is die reactie kwaliteitsondermijnend. Daarnaast viel op dat dat de productie sterk schommelt. Supermarkt Albert Heijn vraagt voor haar broccoli €1,09 per 500 gram, Jumbo hanteert een prijs van 99 cent per 500 gram.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.