Akkerbouw

Achtergrond 1908 x bekeken laatste update:30 aug 2016

Uienketen trotseert hitte voor informatie

Vele uientelers en aanverwante adviseurs, handelaren en verwerkers trotseerden donderdag de hitte voor de informatie die ze verwachtten op de Uiendag in Colijnsplaat.

De Uiendag 2016 van het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) vond donderdag onder bijzonder zomerse omstandigheden plaats. Het was ronduit heet op de proefvelden en in de enorme tent.

Desondanks was de opkomst bovengemiddeld, zegt Luc Remijn van het UIKC. “Een aantal noemen is lastig, want we tellen niet, maar het liep de hele dag door”, vertelt hij. Bezoekers begaven zich meer op het veld dan gebruikelijk; in de tent was het nog warmer, daar kwam het windje niet bij. “De standhouders en bedrijven met proeven waren tevreden. De sfeer was, dankzij de stabiele uienprijs, goed.”

Een goede basis om je verhaal te doen. Bezoekers waren, naast de rassenvergelijkingen, vooral geïnteresseerd in praktische informatie zoals de fungicidenproeven, bemestingsproeven en de bevindingen van onderzoek naar spuitmethodes.

Ondanks de hitte was het druk op de Uiendag 2016.</p>
<p><em>Foto's: Peter Roek</em>
Ondanks de hitte was het druk op de Uiendag 2016.

Foto's: Peter Roek

Rassenvergelijking

“De uienrassen zijn hier onder dezelfde omstandigheden geteeld, dus dit is een goede manier om ze te vergelijken”, motiveert Huub de Nijs (49) uit Vogelwaarde zijn komst naar de uiendag. De Zeeuws-Vlaming teelt 8 hectare plantuien; een stabiel areaal. “Ik wil op tijd van het land zijn en de laatste jaren gaat dat goed. Ook dit seizoen was de oogst goed. Ze brachten 13 cent per kilo op en dat is niet slecht.” De Nijs maakt er een ochtendprogramma van; vanmiddag gaat hij mosterdzaad zaaien.

Huub de Nijs: "Goede plek om rassen te vergelijken."
Huub de Nijs: "Goede plek om rassen te vergelijken."

Ook Heilise Roos (22) uit Lelystad komt voor de rassenvergelijking en nieuws op uiengebied. Misschien wil ze later op het ouderlijk bedrijf aan het werk of iets met haar vriend opbouwen in de agrarische wereld. “Wij telen 25 hectare uien en kopen vaak nog wat bij voor de bewaring, als de markt gunstig is”, vertelt Roos over haar ouderlijk bedrijf. “Rassenkeuze is erg belangrijk voor ons. We proberen vaak rassen uit om te zien wat bij ons het beste werkt.”

Verder vindt ze vandaag de uienlader met opbrengstmeting erg interessant. “We werken veel met gps, dit is de volgende stap. Onze grond is echter vrij egaal en vruchtbaar, wat plaatsspecifiek werken minder urgent maakt.”

Heilise Roos: 'Uienlader met opbrengstmeting interessant."
Heilise Roos: 'Uienlader met opbrengstmeting interessant."

Inspiratie

Ben Haarkens (55) uit Westerbeek heeft een bijzondere reden om hier te komen: de akkerbouwer annex vrachtwagenchauffeur weegt af of de uienteelt hem kan inspireren om zijn akkerbouwbedrijf voort te zetten. “De pachtprijzen in onze regio zijn hoger dan de saldo’s van de gewassen”, zegt de Oost-Brabander. “Als ik afstand doe van de akkerbouw, houd ik naast mijn fulltime baan op de vrachtwagen tijd over voor andere dingen. Toch vind ik die uien ook interessant. Het gewas lijkt me een uitdaging en dat zou een leuke impuls zijn. Uien vragen echter veel aandacht en ik ben veel weg; misschien is dat geen goede combinatie. Ik ben er nog niet uit, heb goed advies nodig.”

Ben Haarkens: "Uien kan bedrijf leuke impuls geven."
Ben Haarkens: "Uien kan bedrijf leuke impuls geven."

Bekijk ook de fotoreportage: Nieuwe technieken op uiendag

Of registreer je om te kunnen reageren.