Akkerbouw

Achtergrond 649 x bekeken laatste update:19 aug 2016

USDA verhoogt sojaraming 2016/’17

De goede weersomstandigheden in de Verenigde Staten blijven het meest bepalend op de markt voor sojabonen.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) kwam eind vorige week met een verhoogde wereldoogstraming voor sojabonen voor seizoen 2016/’17. De oogstraming van soja in het Wasde-rapport is verhoogd met 4,5 miljoen ton naar 330,4 miljoen ton. De verwachte stijging komt voornamelijk doordat de sojabonenoogstraming van de VS met 4,9 miljoen ton is verhoogd in de augustusprognose ten opzichte van de juliprognose naar 110,5 miljoen ton.

Soja VS staat er goed voor

Het grootste gedeelte (72%) van de sojabonen in de VS heeft een goede tot uitstekende conditie. Een jaar geleden stond 63% er goed tot uitstekend bij. Ondanks de gunstige weersomstandigheden, wordt de komende dagen in de grote sojaproducerende gebieden in de Verenigde Staten regen verwacht, waardoor de prijzen op de beurs in Chicago op korte termijn een pas op de plaats maken.

Op de wereldmarkt blijven de prijzen schommelen op een hoger niveau dan een jaar geleden. Dat komt door de verwachte krappere beschikbaarheid van sojabonen in de wereld. De verwachting is dat de voorraden slinken omdat het verbruik harder stijgt dan de sojaproductie.

De prijs voor sojabonen kiest geen duidelijke richting. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond op maandag 15 augustus 0,5% lager dan een week eerder, op 211 punten. Ten opzichte van een jaar geleden staat deze prijsindex 12% in de plus.

Prognose: sojabonenprijs blijft schommelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.