Akkerbouw

Achtergrond 3038 x bekeken 1 reactie

Tarweprijs Chicago laagste in 10 jaar

Tarweprijzen duiken naar de laagste stand in 10 jaar op de beurs in Chicago. De International Grains Council vreest voor een tegenvallende kwaliteit van maaltarwe dit seizoen.

De tarweprijzen zijn eind vorige week flink getuimeld op de termijnmarkt in Chicago. De tarwenotering van het decembercontract zakte op de beurs in Chicago bijna naar $4 per bushel (€131 per ton). Dat is de laagste notering voor het tweede aflopende tarwecontract in 10 jaar. In een week tijd daalde de notering voor tarwe (decembercontract) met 8,4%. Tegenvallende export van tarwe uit de Verenigde Staten had een extra prijsdrukkend effect.

EU voert 13 miljoen ton tarwe minder uit

De EU-landen hebben in de periode 1 juli t/m 23 augustus 28% meer tarwe geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de Europese Unie dit seizoen minder graan gaat exporteren, verwacht de Europese Commissie. De Commissie verwacht een totale uitvoer van 37,7 miljoen ton in seizoen 2016/’17, wat 13 miljoen ton minder is dan in seizoen 2015/’16.

De termijnmarkt in Parijs volgde de prijsdaling in Chicago. De positieve oogstberichten uit de Verenigde Staten, Oekraïne en Rusland hebben een prijsdrukkend effect. Wat het effect wordt van het tekort aan maaltarwe, is nu lastig te voorspellen.

De International Grains Council (IGC) verhoogt in de augustus-prognose de wereldwijde graanproductie voor seizoen 2016/’17 met 23 miljoen ton naar 2.069 miljoen ton. De IGC is bezorgd over tegenvallende kwaliteit van maaltarwe en brouwgerst. De vele neerslag heeft voor hogere gemiddelde opbrengsten gezorgd van tarwe. Maar de kwaliteit van tarwe valt tegen. Volgens het Franse graanbureau AgriMer heeft 35% van de tarwe een eiwitgehalte van 12,5% of lager. Dat is veel meer dan in voorgaande jaren.

Egypte, de grootste importeur van tarwe, heeft opnieuw het importbeleid naar 0% ergot-schimmel (moederkroon) gehalte aangepast. Dat kan voor extra prijsdruk zorgen.

Maisprijs ook omlaag

De maisnotering op de termijnmarkt in Chicago sloot afgelopen vrijdag 5,5% lager vergeleken met een week eerder voor het decembercontract 2016. Dat is de grootste wekelijkse daling sinds begin juli.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Moederkoren is voor een streng Islamitisch land uit den boze. Het zou kunnen werken als geboorte beperking in de hand kunnen werken door het in de korrel aanwezige gif en dat is not done in dat deel van de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.