Akkerbouw

Achtergrond 1202 x bekeken

Stijging suikerprijs blijft beperkt

De suikerprijzen zijn licht gestegen op de internationale markt.

De prijsstijging is beperkt, aangezien de oogstverwachtingen vanuit Brazilië, Rusland en Oekraïne redelijk positief zijn.

De prijs voor suiker steeg vrijdag 26 augustus naar $540,20 per ton (€483) en bleef begin deze week op dat niveau. De suikerprijs staat bijna $200 per ton (€179) boven het niveau van een jaar eerder. Dat is mede een gevolg van een lagere wereldsuikeroogst dan de wereldsuikerconsumptie in seizoen 2015/'16.

Vertraging oogst

De regen zorgt in Brazilië hier en daar voor wat vertraging tijdens het oogsten. Voor later in het seizoen is de neerslag meer dan welkom. Het is lang droog geweest, wat in het Zuid-Amerikaanse land tot zorgen leidde. Aan de andere kant van de wereld, in Thailand, India en China wordt waarschijnlijk minder suikerriet geoogst dan eerder werd verwacht. De Indian Sugar Mills Association verwacht dat India 23,26 miljoen ton suiker produceert. Dat is 1,84 miljoen ton minder dan in seizoen 2015/’16.

Suikeropbrengst bieten EU

De gemiddelde opbrengst van bieten lijkt in Europa 1,5% hoger te zijn dan vorig jaar en 1,4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De stijging komt voornamelijk door hogere opbrengstverwachtingen in Midden-Europa als gevolg van zomers weer en drogere omstandigheden. De gemiddelde suikeropbrengst blijft in België met 9,1 ton per hectare onder het 10-jarig gemiddelde. Opvallend is dat de suikerproductie daar in een paar weken met 2,5 ton per hectare is gegroeid. Het suikergehalte steeg naar gemiddeld 15,67%.

Prognose: licht stijgende suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.