Akkerbouw

Achtergrond 1260 x bekeken

Stabiele Europese tarwenoteringen

De tarweprijs op de Parijse termijnmarkt is redelijk stabiel. De wereldwijde tarweproductie stijgt, wat extra druk geeft. De maisprijs op de beurs in Chicago zakt naar het laagste punt in zeven jaar.

De tarwenoteringen bleven vorige week redelijk stabiel in Europa. De tarweopbrengst valt tegen in belangrijke West-Europese tarweproducerende landen. Gezien de problemen door het natte weer schat het landbouwministerie de Franse tarweproductie voor dit seizoen op 29,1 miljoen ton. Dat is bijna 12 miljoen ton (21%) minder dan vorig jaar van de akkers is gehaald.

Toch is het een ongunstige periode om tarwe op de wereldmarkt af te zetten, mede doordat de opbrengsten elders in de wereld hoger uitvallen. De International Grains Council (IGC) heeft de wereldoogstprognose naar boven bijgesteld voor seizoen 2016/’17 met 6,6 miljoen ton naar 735,4 miljoen ton. De tarweopbrengst in de Verenigde Staten is goed door het gunstige weer en in Rusland en Oekraïne vallen de opbrengsten ook fors hoger uit.

Voor de Europese Unie is de verwachting dat de tarweoogst uitkomt op 149 miljoen ton, wat 10,8 miljoen ton lager is dan vorig seizoen. De Europese Commissie is veel te optimistisch over de graanoogst in Frankrijk, Duitsland en Polen. Voor Frankrijk verwacht de Commissie dit jaar een productiedaling van 6 procent. De tarweoogst van Frankrijk wordt behoorlijk lager ingeschat, 20 tot 30 procent, door verschillende boerenorganisaties en marktbureaus. Door de regen is bijna 8 miljoen ton tarwe verloren gegaan in Frankrijk.

Laagste maisprijs in zeven jaar

De notering van het decembercontract voor mais sloot vrijdag op de termijnmarkt in Chicago op $3,342 per bushel (€118 per ton). Dat is weliswaar iets meer dan de slotstand van donderdag, maar dat was wel de laagste prijs die ooit is betaald voor dit maiscontract, dat momenteel het meest verhandeld wordt in Chicago. Het is ook zeven jaar geleden dat in augustus het meest verhandelde maiscontract zo goedkoop was.

De prijsdaling is het gevolg van de gunstige weersomstandigheden, waardoor de maisopbrengsten relatief hoog zijn. De International Grains Council (IGC) heeft de wereldoogstprognose voor mais naar boven bijgesteld met 13,6 miljoen ton naar 1.016,7 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.