Akkerbouw

Achtergrond 1343 x bekeken 1 reactie

Ook USDA verlaagt EU-tarweoogst

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verlaagt de EU-tarweproductie minder sterk dan verwacht. Ondanks tegenvallende oogsten in West-Europa, lijkt tarwekwaliteit in Verenigd Koninkrijk redelijk.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verlaagt in de laatste Wasde-prognose de tarweproductie in de Europese Unie met 9 miljoen ton naar 147,5 miljoen ton. Het USDA verlaagt de EU-productie minder sterk dan Europese boerenorganisaties en marktbureaus. Ondanks de lagere Europese productie, ligt de prognose van de wereldproductie 4,9 miljoen ton hoger, op 743,4 miljoen ton, dan de prognose van vorige maand. Het USDA verhoogt de Russische tarweproductie met 7 miljoen naar 72 miljoen ton voor seizoen 2016-’17. En de productie van tarwe voor zowel Kazachstan als Oekraïne is met 2 miljoen ton verhoogd naar respectievelijk 15 miljoen en 27 miljoen ton in het laatste Wasde-rapport.

Voertarwe in Groot-Brittannië steeds duurder

Hoewel de tarweoogsten in de EU veelal tegenvallen, lijkt de kwaliteit van tarwe in het Verenigd Koninkrijk er beter uit te zien. Daardoor wordt voertarwe in Groot-Brittannië steeds duurder. De notering van het meest verhandelde contract (november-2016) van voertarwe sloot vrijdag op de ICE-termijnmarkt in Londen op 130,75 pond (€151). De voorgaande dag sloot de notering voor het contract het hoogst in 11 maanden. De relatief goede Britse tarweoogst blijkt ook uit gegevens van het Franse marktbureau Stratégie Grains (SG). SG verwacht dat de Britse oogst 14,8 miljoen ton tarwe oplevert, meldt nieuwssite Agrimoney. Dat is slechts 200.000 ton minder dan in de vorige prognose.

Op de internationale markten bleef de tarweprijs vorige week redelijk stabiel. De tarwenotering op de Parijse termijnmarkt sloot afgelopen vrijdag 0,6% lager dan een week eerder. De tarwenotering daalde iets ten opzichte van donderdag 11 augustus, voordat het nieuwe Wasde-rapport van het USDA vrijdagavond 12 augustus verscheen.

Record maisopbrengst VS

De maisnoteringen dalen op de internationale markten, mede door de recordmaisopbrengst in de Verenigde Staten. De gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat de maisproductie in de VS in het laatste Wasde-rapport met 15,6 miljoen ton is verhoogd naar 384,9 miljoen ton voor seizoen 2016-’17.

Eén reactie

  • farmerbn

    Eens kijken of de brokprijzen gaan dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.