Kopergebruik toont commerciële omslag bio-sector - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

Illegaal kopergebruik toont commerciële omslag bio-sector

Het positieve beeld van biologische boeren heeft door illegaal kopergebruik een flinke knauw gekregen bij de afnemers, en waarschijnlijk ook bij de consument.

Biologische aardappeltelers gebruiken een koperbladmeststof op een illegale manier om phytophthora te bestrijden. Er bereikten Boerderij heel veel meldingen dat biologische telers keer op keer door de aardappelen reden met de spuitkar. In naam om koperoxichloride als bladmeststof toe te dienen, maar in werkelijkheid om de ontwikkeling van phytophthora af te remmen met een dosering die vele malen hoger is dan geoorloofd.

Koper schadelijk voor bodemleven

Het Ctgb verbiedt sinds 2000 het spuiten van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel, omdat het zeer schadelijk is voor het bodemleven. Als bladmeststof is het wel toegestaan in veel lagere doseringen. Controleorganisatie Skal zegt deze regel niet te kunnen handhaven, omdat een overtreding juridisch niet aantoonbaar is te maken.

Koper spuiten was dit jaar schering en inslag in biologische aardappelen door de enorme phytophthoradruk. Veel biologische telers moesten hun aardappelen zo vroeg dood branden, dat ze nog niet eens de helft van de normale opbrengst halen. Dat kost heel veel geld. Daarnaast mag in andere landen koper wel worden gebruikt tegen phytophthora. Ingewijden zeggen dat percelen biologische aardappelen in Duitsland een blauwe gloed hebben van de koper.

Idealisten zworen chemische middelen af

Overtreding van biologische regels op zo’n grote schaal was in de vorige eeuw ondenkbaar. De sector werd toen gedomineerd door idealisten, die uit overtuiging chemische middelen en kunstmest afzworen. Voor hen stond de geest van de wet centraal. Dat is anders anno 2016. Door de groei van de biologische afzetmarkt deze eeuw ontstond grote behoefte aan nieuwkomers. Maar die handelen lang niet altijd alleen uit overtuiging, financiële motieven spelen een grotere rol dan bij de oudgedienden. Dan is de grens van wat kan of net niet kan sneller opgezocht.

Het is te hopen dat het koperschandaal een zelfreinigend effect heeft in de biologische akkerbouw. De sector speelt met vuur. Een goede naam raakt snel bezoedeld en is moeilijk terug te winnen. De overtuiging hoort de belangrijkste leidraad te zijn in de bedrijfsvoering, en niet het commerciële belang. Dat past beter bij het beeld dat de consument heeft van biologische boeren. En dat biedt op de langere termijn het meeste perspectief voor de hele sector.

Lees meer berichten over het gebruik van koper in biologische aardappelen

Beheer
WP Admin