Akkerbouw

Achtergrond 2229 x bekeken

Valse start aspergeseizoen verrast ook supermarkten

Een terugblik op het aspergeseizoen leert dat de supermarkten die al vroeg in het seizoen actieweken hadden afgesproken zich hebben verkeken op de goede prijsvorming die er tot Pinksteren is geweest.

The Greenery noemt gerealiseerde middenprijzen voor kasasperge van €11,00 voor de sortering AA en circa €8,00 over alle sorteringen heen. In de periode met asperges uit blaas- en minitunnels werd voor Extra Wit globaal €7,50 betaald en over alle sorteringen heen €6,00. Al naar gelang de start en het einde van de oogstperiode en de geleverde kwaliteit, haalden individuele telers hogere of lagere prijzen.

Over het hele seizoen kwam de middenprijs bij The Greenery 10 cent per kilo lager uit dan vorig jaar. De omzet lag door de hoge productie en bijkoop circa 20% hoger dan vorig jaar. Ten opzichte van 2015 was dit jaar de productie kort na Pinksteren 20 tot 30% hoger. Dat meldde Sjraar Hulsman van The Greenery op een bijeenkomst van aspergetelers op vrijdag 21 juli.

Aspergeconsumptie stagneerde in 2015

In 2015 stagneerde de aspergeconsumptie. Het zijn vooral acties die de verkoop stimuleren, blijkt uit marktonderzoek. Supermarkten hebben ook dit jaar al vrij vroeg in het seizoen acties gehouden, waardoor zij tegen relatief hoge prijzen moesten inkopen bij het toen onverwacht krappe aanbod. Dat zal van invloed zijn geweest op de marges van de supermarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.