Akkerbouw

Achtergrond 1620 x bekeken

Uienhandel komt rustig op gang

Telers hebben vrijwel niet gerooid met de hoge temperaturen van de afgelopen dagen. De uien die wel zijn gerooid zijn snel naar binnen gereden, zodat de zonnebrandschade beperkt blijft.

De warmte en droogte laten wel wat sporen na, waardoor er wat minder kilo’s per hectare van de percelen afkomen. Al wordt de lagere hectareopbrengst van zo’n 10 ton per hectare door verwerkers en exporteurs niet als verontrustend ervaren.

Baalprijs middelmaat iets lager

De beurs in Goes startte begin deze week met de notering voor plantuien met €13,50 tot €15,50 per 100 kilo. De baalprijs voor grove sortering ligt op €26 per 100 kilo. Voor de middelmaat, die in Afrika wordt afgezet, is de baalprijs €24 tot €25 per 100 kilo. Dat is iets lager vergeleken met vorige week. De prijs voor afzet naar supermarkten ligt wat hoger.

Uien worden in kleine volumes uitgevoerd naar Maleisië, verschillende Zuid-Amerikaanse landen, en ietwat in Europa.

Exporteurs beginnen de containers voor Afrika te laden, zodat de eerste schepen over een paar weken kunnen uitvaren om medio augustus in Afrika aan te meren. Officieel opent Afrika op 1 september de deuren voor buitenlandse uien, maar de verwachting is dat dit eerder kan zijn.

Prognose: rustige uienmarkt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.