Akkerbouw

Achtergrond 2074 x bekeken

Tarweprijs daalt ondanks slechte opbrengst

De Europese tarwenoteringen daalden begin deze week licht, hoewel de tarweopbrengsten in het midden van Frankrijk tegenvallen.

Vanwege het slechte weer in de afgelopen periode hebben de akkerbouwgewassen veel schade opgelopen. Internationale markten hebben momenteel meer invloed op de prijzen.

De situatie in Frankrijk is niet te vergelijken met landen in Noord-Europa en met de Oost- en Zuid-Europese landen. Voor Roemenië, Italië en Spanje wordt een stijging van de productie verwacht. De hogere opbrengsten in die landen compenseren naar verwachting niet voor de lagere opbrengsten in Frankrijk. Het lijkt erop dat de Franse tarweoogst dit jaar uitkomt op 37 miljoen ton, wat 10% lager is dan de recordopbrengst van een jaar eerder.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week lager voor voertarwe. De notering voor EU-voertarwe daalde met €1 naar €156 per ton. Ook de opbrengst van de gerstoogst valt in Frankrijk tegen door het noodweer. De notering voor EU-voergerst komt mede daardoor deze week €3,50 hoger uit op €142,50 per ton.

Koolzaad

De koolzaadoogst in Frankrijk loopt door. De daling van de opbrengsten is minder sterk dan aanvankelijk werd aangenomen.

In Canada heeft de minister van landbouw de koolzaadproductie verhoogd met 500.000 ton naar 15,9 miljoen ton voor het huidige seizoen. Als gevolg van een officieel rapport waaruit bleek dat producenten het koolzaadareaal niet hebben verlaagd, wat eerder wel de verwachting was.

Meer dan 80% van zowel koolzaad als tarwe wordt beoordeeld als ‘in goede tot uitstekende staat’. Dat geeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA aan. Hoewel de omstandigheden goed zijn waarschuwt het landbouwbureau Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) dat de hoge temperaturen in combinatie met vocht het gewas vatbaar maakt voor ziekten en insectenplagen.

Prognose: licht dalende tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.