Akkerbouw

Achtergrond 1058 x bekeken

Suikerprijs na winstnemingen weer omhoog

De suikerprijs is de afgelopen weken sterk gestegen.

Het hoogste punt werd bereikt op 29 juni. Op de termijnmarkt in Londen steeg het prijsniveau van het eerstaflopende contract naar $568,20 dollar per ton. Een dag later werd een flinke stap terug gedaan, maar er was geen sprake van een kentering in de markt. De daling op 30 juni is namelijk toe te schrijven aan winstnemingen, omdat de waarde van het suikercontract in de eerste helft van dit jaar bijzonder sterk was gestegen.

Productie en verbruik

Vanaf 1 juli is de weg omhoog weer ingeslagen. Simpelweg omdat analisten ervan uitgaan dat de suikerconsumptie in het seizoen 2015/2016 groter is dan de wereldwijde productie. Dit is mede het resultaat van tegenvallende oogsten in grote suikerproducerende landen als Thailand, China, Brazilië en India. Daarnaast wordt ook voor het seizoen 2016/2017 rekening gehouden met een productie die kleiner blijft dan het verbruik.

In de Europese Unie daalde de suikervoorraad hoofdzakelijk door een geringere import naar 8,2 miljoen ton eind maart, wat bijna 400.000 ton lager is dan een jaar eerder. Hoewel de suikervoorraden in de wereld door tegenvallende oogsten en een toenemende vraag teruglopen, blijft de beschikbaarheid aan suiker omvangrijk.

Hoogste niveau sinds 2012

Al met al beweegt de suikermarkt zich op het hoogste niveau sinds oktober 2012. Het dieptepunt werd op de termijnmarkt in Londen in augustus 2015 bereikt op een niveau van $333 per ton. Nog geen jaar later laat de markt een heel ander beeld zien. De prijs is sinds augustus vorig jaar liefst 70% gestegen.

Met name de laatste maanden is er sprake van forse prijsstijgingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hier en daar gewaarschuwd wordt voor oververhitting van de markt. In juni waarschuwde bijvoorbeeld de Rabobank voor een toenemend risico op dalende prijzen, omdat de markt te veel zou zijn gestegen onder invloed van speculatie.

Prognose: stijgende prijzen.


Of registreer je om te kunnen reageren.