Akkerbouw

Achtergrond 1793 x bekeken

Schaarste aan bloemkool drijft prijzen flink op

De markt voor bloemkool voldoet aan de wet van vraag en aanbod. Als gevolg van een afnemende aanvoer stijgen de prijzen richting €2 of meer. De verwachting is dat de situatie stabiliseert met wellicht nog iets oplopende prijzen.

Deze week zet bij bloemkool de al eerder ingezette lijn van een stijgende prijs stevig door. REO Veiling noteert deze week prijzen tussen €1,98 en €2,27 voor de sortering 27 X6FL ERH. Op BelOrta lagen de prijzen in begin van de week rond €1,85 voor de sortering 27FG X6 EMH. Dat liep donderdag op naar €2,49. Op Nederlandse veilingen is de lijn hetzelfde, maar ligt het prijspeil wat lager.

De prijsstijging laat zich verklaren door het afnemende aanbod: deze week werd tot nu toe in vier dagen op REO Veiling evenveel aangevoerd als op vorige week dinsdag. Bij BelOrta is in de afgelopen vier dagen ongeveer evenveel bloemkool aangevoerd als vorige week op zowel woensdag als donderdag werd aangevoerd.

Wateroverlast beperkt aanbod

De verklaring voor dat afnemende aanbod laat zich raden: wateroverlast. Als gevolg daarvan zal de aanvoer in de komende dagen tot weken op een relatief laag niveau blijven en de prijzen op een hoog niveau. Mogelijk dat die nog wat aantrekken, maar zoals een insider verwoordt: “Op een gegeven moment is de grens bereikt van wat de handel nog wil betalen.”

Prognose: constante (lage) aanvoer met mogelijk nog iets stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.