Akkerbouw

Achtergrond 1813 x bekeken laatste update:19 jul 2016

Peenproeven laten al verschillen zien

Peen die in papier is gezaaid, laat een mooie regelmatige opkomst zien. In de zaadfractieproef staat peen van het zware zaad duidelijk forser.

Het gewas is nog jong, maar toch zijn er al verschillen te zien in de peenproeven van peenplatform Quality Carrots (QC), onder leiding van Delphy-onderzoeker Johan Wander. De proeven liggen bij akkerbouw- en loonbedrijf Vedelaar in Nagele (Flevoland) en bij biologisch akkerbouwer en plaatsgenoot Joos Poppe. Het is het derde seizoen voor QC, dat zich vanwege de animo geheel heeft toegespitst op Flevoland.

De papierproef ligt sinds 13 juni bij de biologische teler. “Dat is de aangewezen plek”, legt Wander uit. Onkruidbestrijding is bij bioboeren immers lastiger dan bij gangbare telers. Dat blijkt ook wel uit de vele medewerkers die verderop op het perceel handmatig onkruid uit de rij verwijderen. “Voor biologische peentelers is deze techniek sowieso rendabel”, weet Wander. “Maar het is ook interessant voor gangbare telers.”

Zaaien in papier

In de papierproef is het wortelzaad in papier gezaaid. Waar voorgaande seizoenen het met zaad voorziene papier uit Denemarken kwam, heeft Wander voor dit seizoen een bedrijf in de buurt gevonden die dat kan: Kramer-Start in Bant.

Zaaien in papier betekent een lage onkruiddruk, zeker als daar compost of zand overheen wordt gelegd. Dat is voor gangbare telers ook een voordeel. Net zo belangrijk is echter de egale verdeling van het zaad in papier. Hierdoor hebben alle plantjes evenveel ruimte, wat resulteert in een uniforme sortering. “Je koopt een rol zaad in plaats van een pak.” Van het papier zie je nu, een maand na het plaatsen, niets meer terug.

In een biologisch peenperceel van Joos Poppe in Nagele wordt de papierproef uitgevoerd.<br /><em>Foto's: Petra Vos</em>
In een biologisch peenperceel van Joos Poppe in Nagele wordt de papierproef uitgevoerd.
Foto's: Petra Vos
Petra Vos

Klinkt fantastisch, maar wat het kost is nog niet duidelijk. “Deze techniek wordt nog niet grootschalig in de praktijk toegepast. Kramer kon er ook nog geen prijskaartje aan hangen.”

Volgend jaar wordt de proef naar verwachting uitgebreid. “Wellicht kan er ook bemesting via het papier worden toegediend.”

Verschil in zaadfracties

De zaadfractieproef is op 28 mei ingezaaid en laat ook al verschillen in loofontwikkeling zien. Tussen de uitersten, de lichtste en zwaarste fractie, is dat verschil wel 20% tot 25%. Het zware zaad heeft opnieuw geleid tot een forser gewas. Vanwege het compenserend vermogen van peen wil dit niet zeggen dat dit ook leidt tot een hogere opbrengst, maar variatie in het zaad leidt tot variatie in het veld. In 2014 gaf de normale partij zaad een goed resultaat. Het lichte zaad is prima geschikt voor de uitzaai op makkelijke gronden. Zaadbedrijven leveren al veel verschillende zaadfracties. Ook verschillende zaadgewichten gaan leveren is niet mogelijk. Het wordt dus lastig wat we hier nu mee moeten. Het onderzoek geeft in ieder geval inzicht in het belang.

Verder ligt er bij Vedelaar nog een bemestingsproef. “Dat is een heel grote proef geworden, zeven bedrijven laten hun methodes zien. Dat is veel belangstelling. Ook bij telers, die willen dit graag zien.”

Over de resultaten valt nu nog niet veel te zeggen. Op de open middag op 5 oktober kunnen liefhebbers dit met eigen ogen bekijken en beoordelen.

Foto

 • De worteltjes die in papier zijn gezaaid laten een mooie egale stand zien.

  De worteltjes die in papier zijn gezaaid laten een mooie egale stand zien.

  Foto: Petra Vos
 • De papierproef is op 13 juni uitgerold. Het papier is inmiddels verteerd.

  De papierproef is op 13 juni uitgerold. Het papier is inmiddels verteerd.

  Foto: Petra Vos
 • De zaadfractieproef. Het zwaarste zaad geeft de meest forse gewasstand.

  De zaadfractieproef. Het zwaarste zaad geeft de meest forse gewasstand.

  Foto: Petra Vos
 • De proef met fijner zaad laat een minder ontwikkeld gewas zien.

  De proef met fijner zaad laat een minder ontwikkeld gewas zien.

  Foto: Petra Vos
 • Johan Wander van Delphy is de onderzoeker van het peenplatform <a href="http://delphy.nl/teams/team-quality-carrots/">Quality Carrots</a> (QC).

  Johan Wander van Delphy is de onderzoeker van het peenplatform Quality Carrots (QC).

  Foto: Petra Vos
 • De stand van peen op 11 juli 2016, op het gangbare perceel van akkerbouw- en loonbedrijf Vedelaar in Nagele.

  De stand van peen op 11 juli 2016, op het gangbare perceel van akkerbouw- en loonbedrijf Vedelaar in Nagele.

  Foto: Petra Vos

Of registreer je om te kunnen reageren.