Akkerbouw

Achtergrond 836 x bekeken

Monitoring BASF toont blijvend hoge sclerotiniadruk

De sporendruk van sclerotinia is nu erg hoog. Dat blijkt uit het monitoringsysteem van BASF.

BASF heeft het systeem dit jaar opgezet, omdat sclerotinia in akkerbouwgewassen een toenemend probleem is.
Op meerdere locaties verspreid over het land wordt gelet op de vorming van bruine paddenstoelen. Deze sporendragers groeien uit de in de bodem aanwezige rustsporen (sclerotiën). De sporen uit de sporendragers verspreiden zich via de wind en kunnen het aardappel- of wortelloof infecteren.

Half juni: eerste golf sporendragers

Vanaf half juni werd de eerste golf sporendragers gesignaleerd. In deze periode waren op de locaties in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Noordoostpolder en Noord-Brabant de zogenoemde apothecia te vinden. Voldoende reden voor telers om alert te zijn op de aanwezigheid van paddenstoelen hun percelen.

Apothecia-paddenstoelen zijn 5 tot 8 millimeter groot. Ze produceren veel nieuwe sporen die gewassen infecteren.</p>
<p><em>Foto: BASF</em>
Apothecia-paddenstoelen zijn 5 tot 8 millimeter groot. Ze produceren veel nieuwe sporen die gewassen infecteren.

Foto: BASF

Foto: BASF

Begin juli: opnieuw sporen

De afgelopen dagen is op de meeste locaties een tweede golf paddenstoelen gevormd, waaruit weer nieuwe sporen vrijkomen. Het is volgens BASF daarom verstandig de gewassen die gevoelig zijn voor sclerotinia nu preventief te behandelen. Omdat voor veel aardappelpercelen ook de alternaria-bestrijding begint, luidt het advies nu te starten met een middel dat beide ziekteverwekkers aanpakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.