Akkerbouw

Achtergrond 2434 x bekeken

Minder pootgoed en meer verlagingen niet meteen een drama

Groeiseizoen 2016 verloopt voor pootgoed niet van een leien dakje, maar is niet dramatisch.

De cijfers die voortvloeien uit de veldkeuring van de keuringsdienst NAK zijn opmerkelijk, omdat de verlagingen en afkeuringen hoger liggen dan voorgaande jaren. Maar als 12,5% in klasse is verlaagd en 2,2% is afgekeurd, is dat voor die partijen heel vervelend, maar de rest is nog steeds goed pootgoed.

Erwinia steekt serieus de kop op

Wat verder opvalt, is dat Erwinia weer serieus te kop opsteekt. Dat is uiteraard zorgelijk, omdat de ziekte tot veel schade kan leiden. Het verhoogde percentage verbaast Jan Eggo Hommes, regiohoofd buitendienst van NAK, echter niet: "Bij de nacontrole vorig seizoen zagen we het al gebeuren", zegt hij. "Het komt door de slechte oogstomstandigheden in het natte najaar van 2015. En ook de omstandigheden bij het planten dit voorjaar waren niet ideaal. Dan kan Erwinia een keer meer optreden dan we de laatste jaren gewend waren."

Pootgoedpercelen doodmaken gaat vlot

Verder valt op dat het doodmaken van pootgoedpercelen vlot vordert: van 10.000 hectare is of wordt het loof deze week vernietigd. De knollen zijn door de lage zetting vroeg aan de maat. "Vorig jaar vond de loofvernietiging veel later plaats", weet Hommes. "Het seizoen is nu dus een stuk korter."

De gevolgen hiervan? Jan van Hoogen, directeur van handelshuis Agrico, vat de situatie zo samen: "De verschillen in de teeltgebieden zijn groot, je hoort over groeischeuren en de oogst zal grover en minder zijn dan vorig jaar. Maar: je hoort vooral de slechte verhalen, bijna nooit de gevallen waarin het juist goed gaat."

Exportrecord met productie 2015

Met de productie van 2015 zette de pootgoedsector een exportrecord neer door de grens van 800.000 ton te passeren. Zo’n productie lijkt 2016, met een gelijk areaal en meer problemen, niet te geven. "Maar desalniettemin hebben we genoeg goed materiaal te exporteren, hoor", schetst Van Hoogen. "Het is nog te vroeg, en eigenlijk ook te rommelig, om iets concreets over de opbrengsten te zeggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.