Akkerbouw

Achtergrond 2682 x bekeken

Middelenfabrikanten stelen de show

Het opzienbarendste nieuws op Cereals was ditmaal niet bij ijzer te vinden, maar op de stands van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten.

De Britse openluchtbeurs Cereals is in de afgelopen jaren geëvalueerd van een themabeurs met spuittechniek en graanrassen, tot een brede mechanisatieshow. Ditmaal werd Cereals gehouden op 15 en 16 juni in het gehuchtje Chrishall Grange, bij Cambridge. Ondanks enkele opvallende spuitenprimeurs van John Deere en Kuhn, stalen afgelopen editie de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten de show met nieuwe actieve stoffen en middelen. In Nederland hebben fabrikanten met elkaar afgesproken niet te praten over middelen die nog geen officiële toelating hebben, om eventueel illegaal middelengebruik tegen te gaan. In Engeland is dat niet het geval. Grote borden op de stands attendeerden de bezoekers op welke middelen binnenkort worden toegelaten en welke voordelen deze bieden.

Nieuwe SDHI

Het grootste nieuws was te vinden bij middelenfabrikant Syngenta Crop Protection. Syngenta presenteerde een nieuwe actieve stof voor een sterk graanfungicide, genaamd Solatenol. Solatenol is een zogenoemde SDHI, net als bijvoorbeeld bixafan in Aviator en isopyrazam in Seguris. Solatenol is niet de chemische, maar de merknaam van de nieuwe SDHI. De werkelijke chemische naam van de actieve stof is benzovindiflupyr. Volgens Syngenta is Solatenol krachtiger dan de bestaande SDHI’s. In eigen proeven gaf het bijvoorbeeld een 2,8 ton hogere tarweopbrengst dan Adexar en Vertisan.

Volgens James Southgate, technical manager bij Syngenta UK, betreft het hier de derde generatie SDHI’s. De eerste generatie was boscalid in Venture, de tweede generatie de SDHI’s van de huidige graanfungiciden en dit is de eerste nieuwe van de derde generatie, aldus Southgate.

Prothioconazool in plaats van epoxiconazool

Solatenol wordt het ingrediënt van een nieuw sterk graanfungicide, voorop spuittijdstip T2. In moderne fungiciden worden SDHI's altijd gemixt met een triazool. De nieuwe stof Solatenol zal in een nieuw kant-en-klaar middel worden gemixt met prothioconazool, in een verhouding van 150 gram per liter prothioconazool en 75 gram Solatenol per liter. Syngenta koos voor prothioconazool in plaats van epoxiconazool, omdat de laatste stof ervan wordt verdacht de hormoonhuishouding te verstoren. De toelating ervan zou over enkele jaren kunnen vervallen.

De toelating van het nieuwe fungicide wordt in de herfst van 2016 in het Verenigd Koninkrijk (VK) verwacht. In Nederland wordt de toelating in 2017 verwacht. De naam van het nieuwe graanfungicide met het ingrediënt Solatenol houdt Syngenta op de beurs nog geheim, maar op internet circuleert de naam Elatus.

Graanfungicide met Luna-DNA

Middelenfabrikant Bayer Cropscience kondigde groots het nieuwe graanfungicide Ascra aan. Ascra is kort gezegd de Aviator (bixafen en prothioconazool) met daaraan toegevoegd de SDHI fluopyram uit Luna Privilege. Luna Privilege is een fungicide dat al is toegelaten in onder meer conserven en sla. In feite is Ascra dus een graanfungicide met prothioconazool en twee SDHI’s, legt technical manager Nick Duncan van Bayer Cropscience uit. De actieve stof bixafen is erg sterk op schimmels, maar start relatief traag met werken. De stof fluopyram start juist snel, maar heeft minder duurwerking. De twee SDHI’s vullen elkaar daarom goed aan, aldus Duncan. Met een snellere aanvangswerking op spuittijdstip T2 wordt het vlagblad beter beschermd, terwijl de duurwerking goed blijft. Het vlagblad is verantwoordelijk voor 65% van de opbrengst.

Ten opzichte van Aviator heeft Ascra per hectare een dubbele dosering SDHI en eenzelfde dosering prothioconazool. Fluopyram is weliswaar een SDHI, maar behoort tot een andere chemische groep dan bixafen en alle andere in granen toegelaten SDHI’s. Qua resistentiemanagement is Ascra dus een zeer robuust middel, aldus Duncan. Ascra komt in 2017 in het VK op de markt en waarschijnlijk ook in Nederland.

Omdat Valtra afgelopen jaar de prijzen 'Machine of the year 2016' en de 'Golden Tractor for design 2016' van Tractor of the Year in de wacht sleepte, maakte het een gouden versie van de N-serie. Deze heeft goudkleurige lak, zwarte velgen en een bruinlederen interieur. De Cereals is een van de eerste beurzen waar de gouden trekker is te zien. Een leuke gimmick, maar om deze nu echt te kopen ...<br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>
Omdat Valtra afgelopen jaar de prijzen 'Machine of the year 2016' en de 'Golden Tractor for design 2016' van Tractor of the Year in de wacht sleepte, maakte het een gouden versie van de N-serie. Deze heeft goudkleurige lak, zwarte velgen en een bruinlederen interieur. De Cereals is een van de eerste beurzen waar de gouden trekker is te zien. Een leuke gimmick, maar om deze nu echt te kopen ...
Foto's: Henk Riswick

Relax met Arylex

Middelenfabrikant Dow Agroscience introduceert in 2016 in het VK het nieuwe herbicide Pixxaro EC tegen breedbladige onkruiden, op basis van de nieuwe actieve stof Arylex. Het is voor het eerst in ongeveer twintig jaar dat bij herbiciden een nieuwe actieve stof is ontwikkeld met een nieuwe werkwijze, vertelt technical manager Alex Nichols van Dow. Andere herbiciden in de afgelopen twintig jaar, zoals Primus, Atlantis, Hussar, Biathlon, Samson, Peak, Safari en Titus, hadden alle ALS-remming als werkingsprincipe. Arylex is een synthetische oxine, een nieuw soort groeistof en verwant aan Starane en 2-4D. Sterk punt van Pixxaro is dat de werking niet afhankelijk is van de temperatuur, zoals bij AOC’s als Starane.

Arylex is de merknaam voor de chemische stof halauxifen-methyl, net als de merknaam Solatenol dat is voor benzovindiflupyr en Xenium voor fluxapyroxad. In 2017 volgt een nieuw herbicide, op basis van Arylex en florasulam, ingrediënt van onder andere Primstar, Kart en Tapir. Vanaf 2018 volgen introducties in andere EU-landen.

Monitoring van het onafhankelijke Britse graaninstituut AHDB Cereals & Oilseeds heeft aangetoond dat breedbladige onkruiden net als duist ongevoeliger worden voor ALS-remmers als Titus en Primus. Zo zijn al resistente exemplaren van kamille, klaproos en vogelmuur gevonden. De komst van de nieuwe stof Arylex is dus een welkome aanvulling voor het resistentiemanagement, aldus onkruiddeskundige Lynn Tatnell van het AHDB.

De Terrastar van Claydon is een grondbewerkingswerktuig met schuin op de rijrichting geplaatste sterren die slechts de bovenste drie centimeter van de grond bewerken. Daardoor blijft de ondergrond ongemoeid, zodat de capillaire werking van de grond in tact blijft, in tegenstelling tot met een schijveneg. Door de toplaag te bewerken ontkiemt de duist, waarna deze met bijvoorbeeld een eg of Roundup kan worden bestreden.
De Terrastar van Claydon is een grondbewerkingswerktuig met schuin op de rijrichting geplaatste sterren die slechts de bovenste drie centimeter van de grond bewerken. Daardoor blijft de ondergrond ongemoeid, zodat de capillaire werking van de grond in tact blijft, in tegenstelling tot met een schijveneg. Door de toplaag te bewerken ontkiemt de duist, waarna deze met bijvoorbeeld een eg of Roundup kan worden bestreden.

Resistente septoria lijkt minder fit

Begin dit jaar sloeg het AHDB groot alarm dat begin 2016 op zeven locaties in Zuid-Engeland resistente septoria was aangetroffen. Drie nieuwe stammen bleken minder gevoelig tegen de moderne SDHI’s en één nieuwe stam was zelfs geheel resistent tegen de moderne graanfungiciden. Het doemscenario dat door de nieuwe septoriastam de moderne graanfungiciden binnenkort bij het grof vuil kunnen, lijkt volgens de nieuwste inzichten gelukkig geen waarheid te worden, vertelt dr. Paul Gosling van het AHDB. De nieuwe septoriamutanten zijn waarschijnlijk minder fit dan de niet-resistente septoriastammen, al is dat nog niet wetenschappelijk aangetoond. De mutanten verdwijnen dan vaak weer net zo snel als ze zijn opgedoken. Bij een recente monitoring vorige maand zijn de mutanten in Zuid-Engeland verdwenen, maar in Schotland is de mutant wel ineens opgedoken.

Gosling benadrukt het belang van resistentiemanagement, het mixen van middelen met verschillende werkingsmechanismen. "Het gevaar voor nu lijkt geweken, maar wordt septoria werkelijk ongevoelig voor SDHI’s, dan moeten we het in de toekomst doen met alleen prothioconazool, chloorthalonil en folpet. Stobilurines werken namelijk ook niet meer tegen septoria. Graanopbrengsten zullen in dat geval significant lager zijn dan nu.”

Agrifac heeft een app ontwikkeld, EcoTronicPlus App, waarmee een teler met zijn smartphone elke spuitdop of sectie afzonderlijk kan openen en sluiten. De teler kan zo gemakkelijk controleren of er geen spuitdoppen verstopt zijn. Vanuit de cabine is vaak niet te zien welke dop verstopt is. De prijs van de app is nog niet bekend.
Agrifac heeft een app ontwikkeld, EcoTronicPlus App, waarmee een teler met zijn smartphone elke spuitdop of sectie afzonderlijk kan openen en sluiten. De teler kan zo gemakkelijk controleren of er geen spuitdoppen verstopt zijn. Vanuit de cabine is vaak niet te zien welke dop verstopt is. De prijs van de app is nog niet bekend.

Minder bezoekers door voetbal

Voor het eerst sinds jaren noteerde Cereals minder bezoekers dan het jaar ervoor. Op donderdagmiddag moest op het EK voetbal Engeland aantreden tegen buurland Wales. Veel akkerbouwers verkozen het voetbal boven een beursbezoek.

Foto

 • De Franse spuitenfabrikant Berthoud heeft de Raptor voorzien van een nieuwe cabine, ingekocht bij Buisard. De spuit is nu uitgerust met eco-mode. Dat is vergelijkbaar met TMS op variotrekkers, waarbij de spuit bij elke snelheid en vermogensbehoefte de zuinigste balans zoekt tussen motortoerental en hydrostaataandrijving.

  De Franse spuitenfabrikant Berthoud heeft de Raptor voorzien van een nieuwe cabine, ingekocht bij Buisard. De spuit is nu uitgerust met eco-mode. Dat is vergelijkbaar met TMS op variotrekkers, waarbij de spuit bij elke snelheid en vermogensbehoefte de zuinigste balans zoekt tussen motortoerental en hydrostaataandrijving.

 • De IDTA-dop van Lechler is een ingenieuze 75% driftreducerende twindop, waarbij 40% van het volume vooruit en 60% achterwaarts wordt verspoten. De voorste uitlaat staat onder een hoek van 30 graden en heeft een tophoek van 120 graden. De achterste staat 50 graden achterwaarts met een tophoek van 90 graden. Dit geeft 50% bedekking van de plant voor en achter.

  De IDTA-dop van Lechler is een ingenieuze 75% driftreducerende twindop, waarbij 40% van het volume vooruit en 60% achterwaarts wordt verspoten. De voorste uitlaat staat onder een hoek van 30 graden en heeft een tophoek van 120 graden. De achterste staat 50 graden achterwaarts met een tophoek van 90 graden. Dit geeft 50% bedekking van de plant voor en achter.

 • John Deere toonde een prototype van de 5150 zelfrijdende spuit. Deze heeft dezelfde basis als de huidige 5140, met als verschil carbonspuitbomen van 36 meter breed en een 1.000 liter grotere tank. Omdat carbon 1,8 keer zo licht is als aluminium, is de 5150 met 5.000-litertank vrijwel even zwaar als de 5140 met 4.000-litertank en aluminiumbomen. De spuit gaat eind 2017 in productie.

  John Deere toonde een prototype van de 5150 zelfrijdende spuit. Deze heeft dezelfde basis als de huidige 5140, met als verschil carbonspuitbomen van 36 meter breed en een 1.000 liter grotere tank. Omdat carbon 1,8 keer zo licht is als aluminium, is de 5150 met 5.000-litertank vrijwel even zwaar als de 5140 met 4.000-litertank en aluminiumbomen. De spuit gaat eind 2017 in productie.

 • Kuhn lanceert de Lexis-serie. De Lexis vervangt geen serie bij Kuhn, maar wordt toegevoegd aan het bestaande productpakket als goedkoop instapmodel. Vooralsnog bestaat de serie uit een model van 3.000 liter met stalen of aluminiumbomen van 18 tot 24 meter. Spoorvolging is nog niet leverbaar, maar knikdisselbesturing wordt later verwacht.

  Kuhn lanceert de Lexis-serie. De Lexis vervangt geen serie bij Kuhn, maar wordt toegevoegd aan het bestaande productpakket als goedkoop instapmodel. Vooralsnog bestaat de serie uit een model van 3.000 liter met stalen of aluminiumbomen van 18 tot 24 meter. Spoorvolging is nog niet leverbaar, maar knikdisselbesturing wordt later verwacht.

 • De Defy 3D-dop is driftreducerend, maar in de basis een gewone spleetdop en geen venturidop. Vooral geschikt voor bodemherbiciden. De tophoek bedraagt 84 graden, zodat de boomhoogte 70 centimeter moet zijn. De Engelse doptoelatingsinstantie Lerap heeft de dop als 75% driftreducerend aangemerkt, de Duitse JKI als 50%.

  De Defy 3D-dop is driftreducerend, maar in de basis een gewone spleetdop en geen venturidop. Vooral geschikt voor bodemherbiciden. De tophoek bedraagt 84 graden, zodat de boomhoogte 70 centimeter moet zijn. De Engelse doptoelatingsinstantie Lerap heeft de dop als 75% driftreducerend aangemerkt, de Duitse JKI als 50%.

Of registreer je om te kunnen reageren.