Akkerbouw

Achtergrond 1846 x bekeken

Meer handel op aardappeltermijnmarkt

De hoge temperaturen met daarop volgend de vochtige weersomstandigheden zorgden voor meer handel op de aardappeltermijnmarkt.

Op de termijnmarkt in Leipzig schommelde de notering voor het aprilcontract 2017 heen en weer tussen €18,30 en €19 per 100 kilo. Op donderdag 21 juli sloot de termijnmarkt de notering op €18,90 per 100 kilo. Er werden deze week gemiddeld zo’n 280 contracten per dag verhandeld, wat aangeeft dat de stemming gespannen was. Het Belgische Belgapom noteert deze week stabiel voor vroege aardappelen op €17,50 per 100 kilo.

Groeiomstandigheden

De markt zal de komende periode de groeiomstandigheden scherp in de gaten houden. Het gewas heeft een bepaalde kwetsbaarheid door de wisselende weersomstandigheden in de voorgaande periode. De percelen liggen er erg verschillend bij. In het zuiden van Nederland zijn percelen omgeploegd, aangezien de aardappelen te lang in het water hebben gestaan. Over het algemeen staan de percelen met eerste fritesgeschikte rassen er goed bij. Al lijkt de areaaluitbreiding dit seizoen teniet gedaan door de problemen met het natte weer en de droogte. Frietfabrieken schakelen vanaf volgende week over op de nieuwe oogst.

Prognose: spanning op de termijnmarkt.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.