Akkerbouw

Achtergrond 1387 x bekeken

Lage kans op nieuwe phytophthora-infectie

De kans op nieuwe infectiekansen door phytophthora beduidend af. Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Vrijdag 1 juli was de kans dat phytophthora toesloeg nog groot. Dat komt door het warme vochtige weer. Ook zaterdag 2 juli waren er nog veel infectiekansen, licht Richard Nijenstijn, adviseur van Dacom, toe. Maandag 4 juli is er alleen in het Noordoosten nog een verhoogde kans op infectie, elders is het laag. Weeronline geeft wat zonniger weer af, en iets minder kans op buien.

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

Phytophthora-kaart
Phytophthora-kaart

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers op haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Bekijk meldingen van phyophthora-haarden of voeg zelf een melding toe aan de phytophthora-monitor

Of registreer je om te kunnen reageren.