Akkerbouw

Achtergrond 1920 x bekeken

Handel plantuien moet nog op gang komen

Uien hebben nog altijd geen notering. De markt zit in de overgangsperiode tussen het oude en het nieuwe seizoen.

Er is nog een kleine voorraad oude uien en die zit de markt enigszins in de weg. Verder zijn vraag en aanbod allebei zeer beperkt. Het is wachten tot volgende week als de oogst van plantuien echt op gang komt. Dan pas zal ook de eerste echte notering volgen.

Weinig aanbod door nat weer

Volgens verschillende handelaren kwamen de eerste plantuien voor prijzen van gemiddeld €22 per 100 kilo van het land. Maar dat was slechts een eerste indicatie. In de afgelopen twee weken kwam er weinig product bij. Het slechte, natte weer was hier uiteraard debet aan. Doordat de plantuien langer op het land bleven, kon het aantal kilo's per hectare ook verder toenemen. Daardoor koersen de telers af op een redelijk goede opbrengst, die gemiddeld gezien vergelijkbaar is met vorig jaar, wat kwaliteit betreft. De gevolgen van het natte weer voor de kwaliteit van de plantuien lijken volgens handelaren redelijk mee te vallen. De percelen met zaaiuien staan er volgens hen slechter voor.

Export stilgevallen

Intussen is de export van uien nagenoeg stilgevallen. Ook hier geldt: wachten tot volgende week als de eerste plantuien geëxporteerd worden.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.