Britse graanhandel leunt sterk op EU - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwAchtergrond

Britse graanhandel leunt sterk op EU

Het Verenigd Koninkrijk is voor de uitvoer van graan sterk afhankelijk van de Europese afzetmarkt. Het hangt af van de onderhandelingen over de Brexit of de Britse exporteurs nieuwe afzetmarkten moeten zoeken.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) exporteerde het Verenigd Koninkrijk (VK) ongeveer 2,9 miljoen ton voertarwe in het afgelopen seizoen 2015/2016. Daarvan is 83 procent verkocht aan afnemers in de andere 27 lidstaten. Er is ongeveer 2 miljoen Britse (voer)gerst verscheept naar andere landen, waarvan 75% binnen de EU is gebleven.

Het Verenigd Koninkrijk kocht afgelopen seizoen ongeveer 1,5 miljoen ton (maal)tarwe in andere landen, waarvan 67% uit de EU. De import van 1,7 miljoen ton mais kwam voor 65% uit de andere lidstaten.

Het VK heeft nog geen zogenoemd artikel 50-verzoek ingediend in Brussel, het verzoek om de Europese Unie te verlaten. Een kleine meerderheid van de Britten stemde onlangs in een raadgevend referendum vóór het verlaten van de EU (Brexit).

Het VK is voor de export en import van graan sterk afhankelijk van de EU, constateert een woordvoerder van RVO.nl. “Vanwege het Britse klimaat, produceert het land vooral voergraan. Door het zwakke Britse pond en de sterke Amerikaanse dollar, exporteerde het VK vorig seizoen zelfs voertarwe naar de VS. Maar het meeste graan is bestemd voor de EU.”

Resultaten Brexit-onderhandelingen VK en EU afwachten

Of de Britten nieuwe markten moeten aanboren na de Brexit, hangt af van het resultaat van de onderhandelingen tussen het VK en de EU. Er is een gecompliceerde situatie ontstaan, stelt de RVO-woordvoerder. “Oud-koloniën van Groot-Brittannië hebben op grond van hun historische banden met het VK TRQ-quota (invoer tegen verlaagde heffingen), die gelden voor de hele EU. Die gelden niet meer na een Brexit. De Britten hebben geen eigen wetten voor invoerrechten meer, sinds ze in 1973 lid werden van de EU. Handelsverdragen en associatieakkoorden tussen de EU en derde landen gelden straks niet meer voor het VK.”

De Britten lijken te streven naar een oplossing, zoals de EU deze ook hanteert voor Zwitserland en Noorwegen. Maar dat is niet gratis, zegt de woordvoerder. “Zwitserland betaalt de EU jaarlijks ongeveer €2,8 miljard om export naar de EU tegen een verlaagd invoertarief mogelijk te maken. Noorwegen betaalt jaarlijks ongeveer €1,8 miljard.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin